Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, February 7, 2011

Dari Kentang .... Keledek.....Ke.....Labu



Memandangkan ada lebihan labu dalam peti sejuk tuu...terasa pula nak buat donut petang2 ketika hujan ni.... perut lapaq memanjang.... Resepi asal dari Ros@Jintan Manis .....  mr. mama terjumpa di blog KakNor@Secubit Garam , mr.mama ubah skit ja la dari resepi Ros ... adjust ikut apa yg ada..... Sedap dan lembut..... anak mr.mama pulun sorang 5-6 ketui.... Minta izin cnp di sini pulak ye....dan terima kasih kepada kedua2 otai kita nie.....


DONUT KENTANG
by Ros Jintan Manis
sumber: K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahannya :
  • 250 gram tepung gandum
  • 80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil) -ganti dgn labu
  • 2 sudu besar susu tepung/skim milk
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit)
  • 80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
  • 1 1/2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu besar gula
  • 4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)


Caranya.
  1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
  2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
  3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
***versi keledek boleh jenguk diblog Kak Nor....


7 comments:

  1. bagus.. bagus mr mamaa, dr satu resipi kita beranak pinakkan jd resipi lain.. hehe.. lembut jer donut ni kan

    eh dah tukar cat dinding ya... sejuk sket mata memandang, kalau tak, nak tenung lama2 mmg pinar jer mata :)

    ReplyDelete
  2. cantiknya donut tu mr mama....
    kretif2.....nampak sedapp jer...nak 10 biji boleh...anto pos laju tau..he..he..

    ReplyDelete
  3. kak rose nak jugak... suka sangat ngan labu walau masak apa pun!

    ReplyDelete
  4. amboi kreatifnya mr.mama..bagus2...nk tapau donut 5 ketoi...hehe

    ReplyDelete
  5. kretif...kretif...boleh try ni...gebuss2 la donut mr.mama... naik lawa je donut tuh

    ReplyDelete
  6. Kak Nor : Ya la akak lembut, gebu memang sedap la. Salin kulit la akak...he3x...

    Mas : nak antar boleh cuma takut nanti abg posmen makan dulu pulak...

    Kak Rose : mr.mama pun sama....

    Nieza : ala...dah habisss, Mas dh ambik tadi...He3x...

    Mimiey : Kena try...sedap la mimiey...

    ReplyDelete
  7. singgah mkn donut jap, nampak sedap...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...