Dah makan tengahari ka ???..... . Hari ni mari kita tengok blog sapa dia kena geledah@rosek2 oleh mr.mama. Jeng...jeng...jeng... tak lain tak bukan blog DJ@DapurKu SaYang . Udang bersaiz medium masih banyak dalam esbok jadi gunakan lah apa lagi. Simpan lama2 pun buang karan saja.... . N3 ni blog DJ jadi mangsa cnp, minta izin ya DJ. Tengok pic kat blog DJ ta ble tahan oooo..... ayaq liur menitik tap..tap bunyi dia.... . TETAPI....memang sedap la coz ada seraikan, bau tu alak wangi2 sikit maaaa.... . Melayu punya ayat pun ada, cina pun ada sebelum tamil ayat belakang keluar mai pakat2 kita p jamu mata..... .
Bahan-bahan :
- 300-400 g udang segar (dibersihkan dan digoreng seperti biasa hingga masak)
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 1 cm halia (dikisar) - optional
- 1-2 batang serai (dikisar)
- 1/2 inci belacan bakar (dikisar)
- 1/2 labu bawang besar (dimayang)
- 3-4 sb cili giling (cap Puteri) - cili giling yg lain pun boleh tp kena add garam dan asam jawa
- 1 sudu makan sos tiram
- Gula secukupnya
- Sedikit air
- Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga garing.
- Masukkan sos tiram dan sedikit air. Kemudian, tambah gula, garam(jika perlu), perahan asam jawa(jika perlu) dan bawang besar.
- Akhir sekali barulah dimasukkan udang yg telah digoreng tadi. Gaul2kan hinga sebati.
- Setelah masak, angkat dan hidangkan.
Ni...dia pelengkap segala hidangan....SAMBAL BELACAN |
Hi Mr Mama...
ReplyDeleteLove bawak bekas lagi besar nak tapau sambal udang yummy ni!!! I tak makan udang, hubby & anak suka. Sambal je pun dah cukup..;)
hmm...esok nak masak sambal udang nie laa... hehehe
ReplyDeletesedappnya udang..
ReplyDeletenak...nak...
perghhh memang meletop sambal udang ni kena lak dgn sambal belacan memang menambah nasi ler jawabnya...hehe
ReplyDeletesedapnye mr.mama...sy kalau udang memang xtolak...mintak skit...hehhehe
ReplyDeletesalam Mr Mama...
ReplyDeletesedapnyer tengok udang tu... mesti sedap ada bau2 serai kan? lapar dah ni... rasa terliur pulak..