Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, February 28, 2011

Ketam Nipah ??..... Kenal Ka...

Lepas kenyang makan kek pisang, mr.mama dok pikir apa plak la nak masak lunch nanti. Pi selongkaq esbok nampak ketam hijau, kalau kat utara semenanjung depa panggil 'Ketam Nipah'. Mr.mama beli kat pasat last week, ada yang rm5/kilo.....rm7/kilo dan rm10/kilo (lagi besar lagi up la harga dia). Mr.mama bedal ambik yang rm10/kilo dapatla dalam 3 ekor, jadi la makan 1 family sekali hadap....hahahaha... . Sepit awal2 lagi mr.mama booking, anak2 pun serender.....jadik bapak dia la menang...muahaahahaha... . Resepi ni dah 2 kali buat, yang lain tu sama ja cuma spesis ketam ja yang lain. Sambil2 beli ketam tu mr.mama teringin nak tanya kat brother jual tu awat ketam ni dijual hidup2 tak macam ketam lain semua dah KO.... . Korang tau kenapa???.... Sebabnya ketam bakau@hijau ni kalau dah KO...otomatik isinya terus jadi hancur... . TAK CAYA??.. Cuba la....... . Nanti bleh la hirup isi ketam tu saja.... . Panjang pulak cerita hari ni... Mai2 pakat nengok. Selamat Menjamu Mata....

Bahan-bahan :
  • 3 ekor ketam - rebus, toskan dan ketepikan
  • 15 biji cili kering - direbus dan kisar
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 1/4 inci belacan
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar pes asam jawa
  • 1 sudu teh garam @ secukup rasa
  • 1 sudu teh gula
  • 1 biji telur ayam - dikocok
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat
  • Sedikit minyak

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis semua bahan kisar hingga garing.
  2. Masukkan sos cili, asam jawa, garam, gula dan sedikit air, masak hingga mendidih.
  3. Masukkan ketam yang telah siap dibersihkan, dipotong dan direbus. Gaul sebati dengan kuah dan tutup kuali.
  4. Agak2 dah masak, buka penutup kuali, tuang telur yg telah dikocok, kacau sebati.
  5. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat, kacau balik2 , matikan api, sedia untuk dihidangkan.




7 comments:

  1. as'salam..mama beli kat ne...kat umah shida ada lagi 4 ekor...semalam mak wta goreng tepung je...beli 8 kilo agih2 kat adik beradik tgl 2kg utk umah....

    ReplyDelete
  2. mcm ketam batu ka ni mr.mama? sedapnya sure isi banyak ni kan...kalau dapat ratah gitu jer ni..hehe

    ReplyDelete
  3. mas pernah makan ketam nipah...
    memang ketam nipah yang paling best ..
    isinya banyak dari ketam biasa kan mr mama...sepitnya pun besar..he..he..

    ReplyDelete
  4. aDisH.sHidA : mr.mama beli kat pasar k.k

    Nieza : Tu pn kalau tak silap salah satu nama dia la.

    Mas : Betul la mas....isi banyak tuuuuuu......

    ReplyDelete
  5. macam besar je saiz ketam nipah ni kalau nak dicompare dengan ketam bunga.....nampak sedap je lauk ketam yang mr. mama masak ni

    ReplyDelete
  6. Mama ni bukan ketam batu ni..ni ketam nipah@ bakau.. mmg paling sedap ni..kt sabah senang dpt...huu jp lg nk masak guna resipi mama

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...