Seminggu dua nie sonok kalau beli ikan kat pasar coz ikan murah2 n fresh... . Kalau sebelum ni pelanggan yang cari tokey ikan, tapi la ni tokey ikan pulak cari pelanggan...maklumla ikan melambak-lambak. Mungkin musim kot, ikan putih yang mr.mama buat kari ni pun jadi rm10/kg ja... . Orang tua2 kata kalau awan bersisik tu ikan banyak...betol ka??????. Alllahhualam..... . Ok berbalik pada resepi mr.mama hari nie mai jauh tu...... . Made in India@India mari...kakakaka... . Mana dapat nama?.. . Kena tanya wife mr.mama laaaa..coz dia yang bagi nama tu, mr.mama pun tak tau asal usulnya.... . Selamat Menjamu Mata......
Bahan-bahan :
- 900 gram ikan putih
- 1 labu bawang besar - dikisar + 1 cawan air
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- 4 sudu besar rempah ikan + 1 cawan air = pes
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu besar cili kisar
- 1 sudu besar pes asam jawa adabi
- 1 sudu teh gula
- Garam secukup rasa
- 4 sudu besar santan serbuk KARA + 2 cawan air
- 4 sudu besar susu cair
- 10 biji bendi
- 2 biji tomato dibelah 4
- 2 biji cili hijau - belah
Bahan B:
- Sedikit minyak untuk menumis
- 2 ulas bawang merah - dimayang
- 2 ulas bawang putih - dimayang
- 2-3 tangkai daun kari
- 1 sudu besar halba campur
Cara-cara :
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan B hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar + pes rempah + serbuk cili + cili kisar + serbuk jintan putih, kacau sebati.
- Masukkan pes asam jawa, tutup periuk dan masak hingga pecah minyak dengan api sederhana shj.
- Bila dah pecah minyak masukkan tomato kacau sebati, masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan santan dan susu cair, bila mendidih masukkan ikan.
- Bila ikan dah mendidih dan hampir masak, masukkan bendi dan cili hijau biar hingga masak.
- Matikan api dan sedia untuk dihidangkan.
|
Ikan Bawal goreng dengan Sambal Kicap |
|
Sambal Belacan + Ulam.....Nyummm....... |
sedappnya kari tu...
ReplyDeleteada lak sambal belacan...
perhhhh....sukanya....