Dah penah buat n3 lepas2, teringin nak makan kari ayam kerisik ni coz tengok wife dok buat roti benggali. Dalam kepala otak dok bayang pehh...ni kalau cicah dengan kari ayam kerisik mesti terangkat habisss... . Tak pikir panjang terus ON ja projek, barang2 semua ada, kerisik lebih hari tu pun masik ok lagi coz simpan dalan freezer. Kali ni mr.mama beli drummet dengan wing, rasa malas plak nak potong2 ayam, beli yang dah siap...senang. Ok...Selamat Menjamu Mata....
Bahan- bahan :
- 1/2 ekor ayam - dipotong 8 (n3 kali ni mr.mama guna 14 ketui drummet + wing ja....)
- 2 sudu besar kerisek
- 400 ml air
- 4 biji kentang
- 300 ml santan
- 2 biji cili merah
- 1 sudu besar garam (@ anggarkan secukup rasa)
- 1 sudu teh gula (optional)
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 5 tangkai cili kering
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- 2 sudu kecil biji ketumbar
- 3 sudu besar rempah kari ayam
- 1/4 cawan minyak masak
- 4 tangkai daun kari
- 1 helai daun pandan
- 2 ulas bawang merah -dimayang
- 1 inci kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
Cara-cara :
- Panaskan minyak dalam periuk, masukkan semua bahan tumis, kacau hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar kacau sebati, masukkan air 400ml, biar mendidih seketika.
- Masukkan kentang, ayam dan kerisek, kacau dan tutup periuk, masak dengan api sederhana.
- Bila dah pecah minyak, ayam dan kentang pun dah empuk, masukkan cili merah, garam dan gula, kacau skit.
- Masukkan santan, masak hingga mendidih dan menggelegak.
- Bila dah masak, matikan api....sedia untuk dihidangkan.
sedap kari tu....kami org penang nama saja kari.. on saja....jgn lupa entri cara cara buat roti benggali sama....tq...
ReplyDeleteleh ajar top masak ek... :)
ReplyDeletebetul tu....
ReplyDeleteroti benggali sedap cicah ngan kari...