Jatuh cinta nengok resepi ayam ni kat blog Mimiey@aLkiSahKu. Peram dalam 2..3 hari n hari ni terlaksana dengan jayanya.....cuma macam biasa outher mengouther sikit2 dari mr.mama. Bukan ubah banyak pun sikit saja ikut sedap tangan... . Opsss...lupa...minta izin ya Kak Ummi n Mimiey, mr.mama kopi n pes yaa.. . Tengok pic kat blog Mimiey nampak sedap sangat, bukan saja tengok sedap rupa2nya rasanya pun mavelessssss.... . Tq la untuk kedua-dua chef nie coz berkongsi resepi yang sempoi cakap luuu... . Nak cerita panjang tak mau la, cuba dulu baru tau betapa kicknya resepi nie..... Selamat Menjamu Mata...
Sumber : Blog Kak Ummi (Home Sweet Home)
- 1 ekor ayam - potong 10 bahagian - mr.mama guna 12 ketul kepak + paha ayam
- 2 sudu besar rempah kari ayam
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 2 inci halia (ditumbuk)
- 2 labu bawang besar (dikisar)
- 2 sudu besar cili kering kisar - mr.mama letak 3 sb cili kering kisar
- 5 sudu besar madu - mr.mama letak 3sb madu
- 1 sudu besar gula merah
- 2 sudu besar puri tomato - letak lebih - mr.mama letak 2 sb sos tomata + 2 sb sos cili
- Garam secukup rasa
- 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat
**mr. mama tambah bahan tumis 4 sekawan dan sedikit bawang hiris
Cara-cara:
- Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam
- Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah.. MaDiHaA campurkan sekali dgn bawang kisar.. dlm resepi takde tulis bila nak masukkan bwg kisar.. so pepandai jelah kan..)
- Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
- Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
- Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
- Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
- Perlahankan api dan masa ni MaDiHaA masukkan bawang besar hiris.. biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.
laparlah pula ..
ReplyDeletehehehe
jom baca :
Korang kategori rajin menulis atau terus menulis ?"