BAHAN-BAHANNYA :-)
Nie la IKAN BAWAL BULAT |
- 4 keping daging ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan - mr.mama guna ikan bawal bulat
- 2 kelopak sawi jeruk (optional)
- 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
- 1 genggam daun kesom
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 1/2 cawan cili kisar
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnnya
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- 1/2 inci belacan
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 hirisan nipis lengkuas
- 1/2 camca teh lada hitam biji (optional)
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
- Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Tambah sawi jeruk, bunga kantan dan daun kesom. Biar mendidih.
- Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman...
wahh sedap tu guna ikan aji2.. k.nor baru plan nak masak menu ni utk lunch :)
ReplyDeletesegar nampaknya ikan tu..ikan segar mesti manisss je buat masak cam ni kan
ReplyDeleteK.Nor : sedap akak hingga menhirup pinggan..hehehe...
ReplyDeleteizahdaut : betul tu akak, memang manis sesangat...