Sihat ka semua?..... Masing2 dah kenyang ka?... Lambat lagi n3 mr.mama hari nie, kamera buat hal pulak. Baling kat dinding 2...3 kali ok la pulak, kalau macam tu kena kerap2 baling kat dinding la lepas nie. He3x.. . Berbalik kepada resepi hari nie, mr.mama masak daging. Dah penah masuk n3 dah tapi lama dah, teringin pulak nak makan. Cuma daging mr.mama beli tak berapa cantik mr.mama minta daging batang pinang, tapi mr.mama rasa tokey daging tu bagi daging batang balak rasanya.... . Apa2 pun Selamat Menjamu Mata....
Bahan-bahan :
Bahan A
- 500 gram daging -dipotong kecil (lebih kurang 1inci x 1inci)- daging batang pinang
- 10 biji cabai kering - dikisar
- 1 sudu teh jintan manis - dikisar
- 1/2 sudu teh jintan manis - dikisar
- 1/2 sudu teh jintan putih - dikisar
- 1/2 sudu teh lada hitam - dikisar
- 5 ulas bawang merah - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 1 inci halia - dikisar
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 2 kelopak bunga lawang
- 1/2 cawan kicap manis
- 1 sudu teh pes asam jawa adabi
- 1 cawan santan
- 2 biji cili hijau
- garam secukup rasa
- 1 labu bawang besar - dipotong bulat
- 2 - 3 tangkai daun kari
- Sedikit minyak
- Masukkan daging yang yang telah dipotong dan dibersihkan ke dalam periuk bersama dengan semua bahan yang dikisar (bahan A).
- Masak campuran (bahan A) tadi bersama dengan bahan B sehingga daging empuk, masukan bahan C kecuali santan.
- Bila kuah dah pekat, masukkan santan, masak seketika hingga mendidih. Matikan api.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumiskan bawang yang dipotong bulat dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan bahan yang digoreng tadi ke dalam periuk dan tutup rapat.
- Selepas 5 minit, kacau sebati daging dan bahan goreng. Boleh la dihidangkan.....
** 'Daging Masak Maliah' nie juga sedap dimakan/dicicah dengan roti.
mr mama...mas tapau daging yg sedapp semangkuk..he..he..ari ni tak masak la..
ReplyDeleteMas : hari nie makan kat kedai mamak ke?
ReplyDeleteSalam Mr. Mama...waaah macam sedap jek masakan daging nih..x penah dgr lgk..asal masakan sebelah sana eks...nnt ada masa akak nak try la..tq share resepi yea..
ReplyDelete