KEK PISANG MARBLE COKLAT
sumber copy : izahdaut
Bahan-bahan
150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
180g gula halus - hana kurangkan 150g je (mr.mama pun sama)
3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah (mr.mama ikut jugak)
1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
*semua kak Hana tambah, semua saya ikut termasuk mr.mama sekali
wah! Beruntungnya anak2 mr mama... dush! suka pisang & coklat... hik3
ReplyDeletesedap2 nak try . tapi nak tanya la kan , mcm mana nak buat corak kek tu? hehehe .
ReplyDeletecantik je marble yg mr mama buat tu
ReplyDeletewalaaaaaaaaa..
ReplyDeleteshanteeekkkk no..
nak gelak pulak bila ank2 10 kali sedap..
biasa la bebudak tang coklat2 tu no..
wahhh..cantiknya kek pisang...
ReplyDeletesedappkan kek ni...mas pun suka..
CANTIKNY kek yg mama buat tu, mesti sedapkan..nnti saya nak try la..
ReplyDelete