Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Friday, February 25, 2011

Roti Pratha Jadi Murtabak......

Terpikat dengan murtabak pratha yang Mas buat semalam, kebetulan pulak ada belen roti pratha dalam esbok...memang sesuai sangat. Daging cincang ada, ubi kentang ada....cuma mr.mama menderhaka sikit sebab mr.mama tambah serbuk lada hitam sikit dengan kiub daging. Saja gatai tangan..jangan mareee Mas dan tuan empunya resepi ya...sambil2 tu minta izin cnp ya. Buat makan petang pekena dengan kopi tenom, sabah pulak...memang uummmppp lah. Kat sabah murtabak dia lain sangat dengan semenanjung, kat sini isi murtabak cuma ada sayuran ja. Pas tu plak cara menggoreng tu macam goreng pisang, minyak boleh berenang......cicah pulak dengan sos cili/tomato ngan mayonis saja....tak masyuk selera mr.mama cakap lu....... .Oklah nanti marah pulah depa kt mr.mama...hehehehehe.... .Selamat Menjamu Mata.... .


Murtabak Pratha
Copy : Mas@Duniaku
Bahan :
  • 2 keping Roti Paratha
  • Daging@isi ayam - potong kecil-kecil@cincang
  • 2 biji Ubi Kentang - potong dadu
  • 3 @ 4 sudu makan Rempah kari
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 biji bawang besar  - potong dadu
  • Garam,Gula
  • Air
  • 2 biji telur - 1 biji untuk 1 biji roti paratha

Kuah bawang merah

Sumber : Ros Jintanmanis
Copy : Mas Duniaku
Bahan :
  • 1/2 biji bawang besar ( saiz kecil)
  • 1 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar sos cili maggi
  • beberapa titik pewarna merah ( sirap)
  • sedikit gula dan garam
Untuk buat kuah bawang merah, hiris nipis bawang besar, kemudian campur dengan sos cili, cuka, sirap, gula dan garam, simpan di dalam bekas dan letak di dalam peti ais beberapa jam.

Cara membuatnya :
  1. Masukkan daging ke dalam kuali,keringkan airnya dahulu, kemudian masukkan minyak diikuti dengan bawang putih.
  2. Masukkan air,rempah dan kentang.Masak hingga daging dan kentang empuk.
  3. Masukkan bawang besar,garam dan gula.Masak sehingga kering.
  4. Nipiskan roti paratha (saya guna penggelek-sapu sedikit minyak di tempat yg kita nak canai tu dan juga dekat penggelek supaya ia tidak melekat)
  5. Perlahan-lahan angkat dan letakkan di atas pan yang disapu dengan sedikit minyak..(Boleh bukak api sebelum kita letakkan roti tu.Pastikan api perlahan)
  6. Letakkan 3-4 sudu makan inti dengan 1 biji telur (pukul sikit telur tu)- sebiji telur untuk sebiji roti...
  7. Letakkan inti di atas roti kemudian lipat. Letak sedikit minyak.Masak dengan api yang perlahan.
Saya lebihkan garam dan gula dalam inti sebab murtabak ni makan macam tu je...kalau nak makan dengan pencicahnya tak perlula nak lebihkan garam dan gula...lagi satu kalau tak lebihkan garam dan gula, lepas letak telur rasa tu akan berkurangan.


3 comments:

  1. Salam mr.mama...
    Teringgin lak rasanya nk cuba buat....nnt sy follow erkk..!!

    ReplyDelete
  2. wahhh..cepatnya murtabak sampai sabah..
    nampak sedapp la...he..he..
    maceh sudi mencuba..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...