Murtabak Pratha
Sumber : Sitimariam@myresepi
Copy : Mas@Duniaku
Bahan :
- 2 keping Roti Paratha
- Daging@isi ayam - potong kecil-kecil@cincang
- 2 biji Ubi Kentang - potong dadu
- 3 @ 4 sudu makan Rempah kari
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- Garam,Gula
- Air
- 2 biji telur - 1 biji untuk 1 biji roti paratha
Kuah bawang merah
Sumber : Ros Jintanmanis
Copy : Mas Duniaku
Bahan :
- 1/2 biji bawang besar ( saiz kecil)
- 1 sudu besar cuka
- 1 sudu besar sos cili maggi
- beberapa titik pewarna merah ( sirap)
- sedikit gula dan garam
Untuk buat kuah bawang merah, hiris nipis bawang besar, kemudian campur dengan sos cili, cuka, sirap, gula dan garam, simpan di dalam bekas dan letak di dalam peti ais beberapa jam.
Cara membuatnya :
- Masukkan daging ke dalam kuali,keringkan airnya dahulu, kemudian masukkan minyak diikuti dengan bawang putih.
- Masukkan air,rempah dan kentang.Masak hingga daging dan kentang empuk.
- Masukkan bawang besar,garam dan gula.Masak sehingga kering.
- Nipiskan roti paratha (saya guna penggelek-sapu sedikit minyak di tempat yg kita nak canai tu dan juga dekat penggelek supaya ia tidak melekat)
- Perlahan-lahan angkat dan letakkan di atas pan yang disapu dengan sedikit minyak..(Boleh bukak api sebelum kita letakkan roti tu.Pastikan api perlahan)
- Letakkan 3-4 sudu makan inti dengan 1 biji telur (pukul sikit telur tu)- sebiji telur untuk sebiji roti...
- Letakkan inti di atas roti kemudian lipat. Letak sedikit minyak.Masak dengan api yang perlahan.
wow...nyum3....
ReplyDeleteSalam mr.mama...
ReplyDeleteTeringgin lak rasanya nk cuba buat....nnt sy follow erkk..!!
wahhh..cepatnya murtabak sampai sabah..
ReplyDeletenampak sedapp la...he..he..
maceh sudi mencuba..