Cuaca petang ni kat K.K hujan, maknanya sejukkkkkk...... . Apa nak buat untuk memenuhi panggilan perut ni. Selongkaq dalam esbok ada daging, keperluan penting macam kentang, tepung gandum dan kawasan sewaktunya pun ada....Apa lagi jom buat karipap daging laaa. Cuma kelainannya mr.mama nak cuba buat karipap pusing, seumuq hidup tak penah buat lagi yang jenis pusing2 nie. Try buat tengok apa nak jadi...mmmm..... . Hasilnya amat bangga sekali kembang hidung semua cukup, siap puji2 diri sendiri lagi kakakaka.....walaupun tak la secantik mana pun sangat pusing2 tu. Rupanya tak la susah mana pun, memang ranggup ja kulit tu... . Inti mr.mama punya sendiri cuma kulit karipap mr.mama ambik kat RECIPE2U . Tima kaseh la buat tuan empunya blog tu kerna berkongsi resepi kulit karipap yeeee..... . Selamat Menjamu Mata.....
INTI KARIPAP
- 300 gram daging (dipotong dadu/kecil2) - basuh dan toskan
- 2 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
- 1 sudu besar jintan putih - ditumbuk halus
- 1 sudu besar jintan manis - ditumbuk halus
- 1 kg ubi kentang (dipotong dadu)
- 3 biji bawang besar (dipotong dadu/kecil2)
- 3 biji cabai hidup (dipotong dadu/kecil2)
- Daun sup dan daun bawang (dipotong halus)
- Garam dan gula secukup rasa
- 3 sudu besar minyak masak
- 1 liter air (ikut pd kelembutan daging)
- ** lada hitam, jintan putih dan jintan manis harus direndam bersama dalam air panas selama 5 minit sebelum ditumbuk.
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumiskan lada hitam, jintan manis dan jintan putih yang ditumbuk. (jangan terlalu lama nanti hangit)
- Masukkan daging dan kacau sebati, biarkan selama 5 minit kemudian masukkan air.
- Setelah daging separuh masak, masukkan bawang besar, ubi kentang dan gula. Masak sehingga daging dan ubi kentang empuk.
- Masukkan garam dan masak hingga separuh kering.
- Perlahankan api kemudian masukkan cabai, daun bawang, daun sup dan masak sehingga kering.
KULIT KARIPAP
Kulit karipap pusing nie mr.mama ambik kat RECIPE2U
Boleh la klik kat situ coz ada step by step untuk buat kulit karipap pusing..... .
cantik kipap pusing tu..kita gak yang asyik fail aje...kena menuntut ni...erkk..brapa pengkeras? hehehe
ReplyDeletesedapnye karipap pusing ni...
ReplyDelete*mr.mama, nk tnya skit. nak buat kulit die tu ada guna crisco. crisco tu ape???
waaa...lapaq pulak petang2 ni...huhu
ReplyDeleteperghhh hebatlah mr.mama...saya pun lum pernah buat lagi karipap pusing ni nanti boleh cuba ni..
ReplyDeleteSalam Mr. Mama...wooowwww...salute betul laaa!!! Rajinnya wat karipap pusing...akak pun x penah buat tau..sbb akak kurang suka karipap kulit camni..hehe..suka yg kulit gerutuk2 ada jerawat tu..kata org karipap kampung..hehee..tp salute tul laaa..jeles kita...hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteMak aaiii menggerunkan le inti dia tu. Pedas tak? Tapi kalau hubby saya mesti suka.
Cendana Kasih : Tak mahal, org utara kata suku atau 25sen...hehehhe..
ReplyDeleteMimiey : Crisco tu kalau tak salah mr.mama adik beradik lelemak sayuran, kalau sebut org putih 'shortening'. Nak cari crisco atau shortening kat pasaraya melambak......
Nieza : Tq...tq, mr.mama pun budak baru nak belajaq la Nieza.
Ummi : Ya la akak... Yg gerutu tu yang ranggup tu...hehehehe....
Kak Sam : Tak pedas la akak, sikit je pedasnya. Anak mr.mama yg 2thn tu pun boleh makan.....
Eda : Lapaq ya....nak ambik 2 ketui yaaaa.
ReplyDeleteassalmaualaikum...erm...kalau nak wat puff camne lak???tq
ReplyDelete