1st trial buat roti banggali, hasilnya tidak mengecewakan, gebu cuma seni nak buat doh tu dalam proses pembelajaran lagi.... sedap betoi cicah dengan kari ayam kerisek.... sekali hadap je... licin...... Nampaknya hari ni kena pi beli tepung roti lagi lah... Minta izin tuan empunya resepi share kat sini...so cnp lah ye....
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- Bahan A
- 350g tepung roti
- 1 sudu besar shortening
- secubit garam
- Bahan B
- 120 - 160 ml air suam (mr.mama guna 180ml air suam)
- 1 sudu makan yis serbuk
- 2 sudu makan gula castor
Cara-cara
- Bahan B digaul bersama
- Semua Bahan A digaul sebentar
- Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
- Perap hingga naik 2 kali ganda. kira2 30 - 40 minit
- Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 hanagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
- Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20-30 minit
- Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.
ni kalau pekena ngan kari memang mabeles ni..:)
ReplyDeletegebunyer roti mr.mama.... saya pong nak buat juga arini kalau rajen...
ReplyDeletewowww..gebunya roti benggali tu...
ReplyDeletedah masuk list roti ni..cuma tak sampai massa nk buat jer..he..he..
teringat kecik2 beli roti kat banggali naik motor. siap ada kaya lagi....
ReplyDeleteGebunya roti tu! Uish ;)
ReplyDeleteNieza : mr.mama pekena dgn kari ayam kerisik.
ReplyDeletehana : sedap hana...buat jgn tak buat..He3x
Mas : Dh ada BM kena buat tu.....
Ummuafiq Hashim : BAnggali penang mari...
LOVE2COOK : Tq...Tq....