Sumber asal : majalah saji
Bahan-bahan :
- 4 ketul ikan putih
- 20 biji cili kering -rebus dan kisar
- 1 labu bawang besar - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 1/2 inci halia - dikisar
- 1/2 sudu teh lada hitam - dikisar
- 1/4 inci belacan - dikisar
- 1/4 sudu teh kunyit serbuk
- 2 sudu besar rempah kari ikan
- 1 sudu besar pes asam jawa
- Sedikit gula dan garam
- 2 cawan air
- 1 biji tomato - dibelah 2 atau 4
- 5-6 biji bendi - xde stok, so xletak la...
- 2 tangkai daun kari
- 2 ulas bawang merah - dimayang
- 2 ulas bawang putih -dimayang
- 1/4 inci halia -hiris nipis
- 1 sudu teh halba
- Sedikit minyak
Cara :
- Panaskan minyak dalam periuk tumis semua bahan tumis hinnga naik bau.
- Masukkan semua bahan kisar dan goreng sebentar kemudian masukkan rempah ikan, serbuk kunyit dan masak seketika.
- Masukkan air, pes asam jawa, masak hingga mendidih dan pecah minyak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ikan dan biar hingga masak.
- Boleh masukkan bendi jika suka.
- Biar mendidih sekejap dan sedia untuk dihidangkan.
Assalamualaikum..
ReplyDeleteNampak cam best je. Pedas tak gulai ni?
assalam mr mama.terima kaseh kerana sudi mencuba..sedap kan masak lauk begini..kalau akak seisi rumah memang suka yang pedas2.rasa lada hitam tu memang sedap betul..biarkan semalaman esok pagi2 boleh buat cicah dgn roti..
ReplyDeletemmmm..esok nak buat lah
sedapnya! lapar pula mlm2 singgah sini...nanti singgah ambil award yer mr.mama:)
ReplyDeleteKak Sam : Waalaikumsalam.....bagi mr.mama ok...sedap...
ReplyDeleteanymz : Waalaikumsalam.....sedap la akak,kuah dia cicah dengan roti memang masyuk lah...
Nieza : Tqsm, nanti mr.mama bawa lori p ambik ya...hehehe...
assalam mr mama.rajin nyeee...nanti mokwo buat lempeng mokwo nak masak cam nih lah!! asik lauk kari dah boring..
ReplyDeletewaa ! sedapnya, tp sayang kat sarawak susah nak cari masakan semenanjung camni..
ReplyDeleteMinta izin guna resepi ya. Terima kasih banyak 😊
ReplyDelete