Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, December 27, 2010

Sedap......... Tapi Pelik


Assalamualaikum dr mr.mama.....

Jeng...jeng....jeng.... . 1st time mr.mama makan udang spesis ni. Masa kat semenanjung biasa juga makan tapi yang kecil, nama dia Udang Lipan. N3 nie adalah pengalaman pertama untuk mr.mama and family try. Pi pasar pagi td wife mr.mama terpandang la udang kertak tu lalu jatuh cinta nak rasa tapi bila sampai rumah geli pulak dia tengok udang tuu...ha.ha..ha.  Harga sekilo rm20, wife ambik 1/2 kilo ja...habuan nak rasa......dapat la dalam 2 ekor. Kalau nengok dr segi luaran tu memang out la....he3x tp "dont judge abook by it's cover" kata orang. Isinya sedap bangat, lupa sekejap luaran dia yg semacam tuu .....Macam biasa..............Selamat Menjamu Mata....


UDANG KERTAK MASAK LEMAK

Bahan-bahan:
  • 1/2 kg udang kertak - cuci bersih, toskan
  • 10 ekor udang segar (saiz sederhana) -cuci bersih, toskan
  • 2 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 cawan air
  • 1/4 sudu teh serbuk kunyit
  • 2 cawan daun bawang putih - dipotong pendek
  • 4 keping asam gelugor
  • 2 cawan santan
  • 2 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa
 Cara-cara :
  1. Rebus udang kertak sehingga masak bersama sedikit garam dan 2 asam gelugor. Toskan dan keluarkan isinya (perlu hati2 sbb agak tajam sedikit kulitnya tuuu....).
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau.
  3. Masukkan 1 cawan air bersama serbuk kunyit, 2 asam gelugor dan garam, kacau sebati, biar hingga mendidih.
  4. Masukkan udang segar dan biar hingga masak.
  5. Masukkan santan dan isi udang kertak, kacau sebati biar mendidh.
  6. Masukkan daun bawang putih masak hingga layu dan matikan api.
  7. Sedia untuk dihidangkan..... udang kertak agak pelik rupanya tapi rasanya sedapppp.
nie la nama dia UDANG KERTAK......amacam ada bran..........
selepas di rebus.......untuk nak keluarkan isi
hah..........ni la isi UDANG KERTAK tu................. hilang sudah kegelian my wife nengokkan isi si KERTAK ni...





    3 comments:

    1. mr mama, mas pernah makan udang ni, memang sedappp...mas panggil udang lipan...sama kan cuma mas rasa yg udang lipan mr mama lagi besar....
      sedapp tu masak lemak, memang terliur tengokk...

      ReplyDelete
    2. Suami pernah beli udang ni masa di Kuantan dulu, kena yang tengah menyalin kulit kot, kulitnya lembik, jadi geli nak makan....

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...