Green Tako 'Kak Tun'
Salam Jumaat untuk semua.......
Dah 2 hari rasanya mr.mama tak update blog nie......sebabnya tu sekarang nie mr.mama dok buat "sesuatu". Ada lah projek ciput2 saja. Doa2kan la supaya mr.mama berjaya.....AMIN, tu yang tak sempat nak jengok2 blog sendiri. Baru hari nie settle, balik rumah ja lepas solat teruih buka + buat n3 kat blog nie. Rasa ketagih nak buat n3 plak hahahaha......
Bahan A (Hijau)
- 35 gram tepung jagung
- 275 gram air
- 100 gram gula pasir
- 5 helai daun pandan
- 5 biji sengkuang cina - buang kulit dan potong dadu
- Pewarna hijau
- Masukkan semua bahan A kecuali sengkuang cina ke dalam periuk masak lebih kurang 10 minit atau hingga berkilat dan perlu sentiasa dikacau.
- Masukkan sengkuang cina kacau sebati, matikan api dan boleh dituang ke dalam acuan.
- 25 gram tepung jagung
- 400 gram santan
- 1/2 sudu teh garam
- Masukkan semua bahan B ke dalam periuk, masak lebih kurang 10 minit sambil dikacau perlahan-lahan sehingga berkilat.
- Matikan api dan tuang bahan B ke atas bahan A tadi, biarkan sejuk dan kemudian boleh la didinginkan dalam peti sejuk.
Salam Mr Mama,
ReplyDeleteCantik menawan kuih tako ni..kuih kegemaranku...wow kuih yg mengamit memorilah kiranya ya...hi3..