Salam semua.....
Projek nie mr.mama buat malam tadi, kiranya projek kali pertama la.....tapi sungguh kecewa... lihatlah dunia....
Resepi nie first time jumpa dari dapur
kak zai KL masa gi shopping kat jln TAR, lepas tuu cuti2 sekolah nie melancong ke Jepun singgah kat dapur
hana, rupanya resepi asal dari dapur malus domestica
TTM di Melbourne..... apa pun trimas kepada semua yang terlibat dalam penghasilan kek ala puding ye ke..atau.. puding ala kek??? mana2 ajalah yang pasti sedap rasanya. Walaupun kejadian kek yg mr mama buat ni agak 'buruk' tapi rasanya sedapppp. Frankly speaking mr mama ni tak reti buat kek, ni yang dok cuba ni, cream cheese tu pun first time beli, jenoh mencari ... nak tanya my wife, dia pun kira gagap la jugak kalau bab2 buat kek ni, gigih salin resepi je dia...ha..ha..ha (jgn marah ye sayang I luv U la).
Jadi dikesempatan ini (gaya bagi ceramah pulak), mr mama nak mintak khidmat nasihat percuma dari sifu2, otai2 yang ada di seantero dunia untuk khidmat nasihat/ memberi jawapan secara percuma kepada persoalan yang merunsing jiwa raga dengan kejadian kek ni. Soalannya seperti berikut : (haah.. baru soalan, yg panjang berjela tu...intro je....)
Lapisan 1:
mr mama guna resepi eggless chocolate cake, resepi, sukatan dan cara ikut sebijik dari dapur hana, tapi hana buat cantik, mr mama buat kek tuu jadi 'dry' bila potong tak cantik...failed.
Lapisan 2:
mr mama rasa takde masalah dengan lapisan 2 ni, buat dia tiptop dan rasanya pun yummy, resepi pun sebijik dari dapur hana ... pass
Lapisan 3:
yang ni paling mr mama tension, resepi dari dapur hana jugak, tapi kejadian nya tak = hana buat, masalahnya:
- cream cheese berketul2, walaupun dah dikeluarkana ikut suhu bilik, pukul lama la jugak dgn gula
- bila masukkan whipping cream tu nak pukul sampai mcm mana? dan berapa lama?
- rasanya banyak kesilapan teknik yg berlaku kat lapisan 3 ni.... failed
Jadi.....diharapkan dapatlah kiranya sesiapa yang tahu tampil membantu memberi tunjuk ajar.....
salam mr mama.. ni bukan sifu nak jawab ya.. saya pun masih banyak yg perlu dipelajari..
ReplyDeletetang soalan pertama tu.. mungkin over bake kut.. tu yg kek jd dry. atau suhu oven terlebih panas..
apa kata cuba biarkan bermalam dlm fridge, jgn open air, lg dry nanti.. letak dlm bekas bertutup.. insyaallah esok akan lebih moist sbb saya dah banyak kali buat eggless choc cake. biasanya dah bermalam dlm fridge akan lebih moist.
ttg soalan ke3 saya tak berapa pasti, tp rasanya cam dah overbeat tu. whipping cream tak leh over beat dia jd cair balik bahagian bawahnya dan yg lain berketul2.. ada pernah saya baca, kalau dah terover beat gitu, cuba tambahkan sket whipping cream dlm adunan dan beat lg sekejap. pastu tip memukul cream ni tak leh guna hi speed utk cepat kembang sebaliknya kena guna medium speed, biar lambat sket kembang. tu yg terbaik..
itu jer my 2 cents oppinion..harap2 nanti ada la sifu2 baking lain yg bg komen..
K.Nor : terima kasih byk2 yeee...coz bg pendapat
ReplyDeletesalam mr.mama...
ReplyDeletepertama2nya tahniah kerna mr.mama berani mencuba.... masalah yg pertama tu hana rasa mr.mama overbeat... dlm arahan resepi cume perlu mixer sekejap jer just nk sebatikan adunan.. sbb kek tuh seingat hana ia agak moist... biler kite overbeat kek akan jd dry atau kering... bukak kek cokelat sahaja malah kek2 lain yg moist juga begitu... keduanya mcm k.nor ckp utk lebih moist biarkan semalaman dulu dlm peti ais... insyallah kek lebih moist dan padat..
untuk lapisan ketiga tuh, cream cheese yg dbiarkan suhu bilik biasanya ia akan jd lembut dan mudah nak mix tanpa berketul2.. biler dah campur gula biasanya dier akan ok! hana rasa mslh yg mr.mama hadapi ialah whpping cream.. whipping cream tak boleh over beat ia akan mencair smula dan teksturnyer agak kasar... mr.mama boleh baca tentang info whipping cream di side bar blog hana title 'aising'.... arap jawapan yg tak seberapa dr hana nih dpt membantu mr.mama di masa akan dtg.
Wallahu a'lam.....