Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Tuesday, December 28, 2010

Udang Masak Rekha



Assalamualaikum.......

Lewat sikit n3 mr.mama hari ni. Banyak reja nak kena buat, nama pun mr.mama...ahaksss, bukan buat reja sangat pun tapi join my hero yg kecil tu buat taik mata dalam erti kata yang senang di fahami 'LENA/TIDUR'. Tidur lambat semalan dok buat blogwalking sikit, biasala blog baru setahun jagung kena la usaha lebih sikit baru orang kenal blog mr.mama nie.....tak gitu. Cukup dah rasa muqadimah tu, kita berbalik pada  n3 tengahari ni. Resepi ni nak habaq bagi keluar spontan ja dari dalam kepala otak. Tak dak ikut mana2 resepi yang dok ada..... . Tu yang nampak bahan2 agak banyak di gunakan tapi rasanya.......mmmm... cuba la dulu baru tau... Selamat Menjamu Mata......

Bahan-bahan :
  • 30 ekor udang segar - bersihkan dan tos.
  • 1 sudu teh jintan manis* -dikisar
  • 1 sudu teh jintan putih* -dikisar
  • 2 sudu teh ketumbar *-dikisar
  • 10 biji cili  kering / 3 sudu besar cili kisar*
  • 2 ulas bawang putih* - dikisar
  • 2 ulas bawang merah* - dikisar
  • 1 sudu teh kunyit serbuk*
  • 2 sudu besar sos cili*
  • 2 sudu besar kicap manis*
  • 1/2 - 1 cawan air
  • 1/4 cawan susu segar (optional)
  • 1/2 cawan daun bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar - dipotong bulat
  • 5-6 biji cili padi (jika suka la)
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu teh garam / secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak masak
  • 1 sudu besar butter

Cara-cara :
  1. Masukkan udang dalam mangkuk dan semua bahan bertanda *gaul sebati. Perapkan selama 1-2 jam.
  2. Panaskan minyak dan butter dalam kuali, masukkan udang sahaja, goreng separuh masak, kemudian baru masukkan baki bahan perap bersama air, masak hingga mendidih.
  3. Masukkan susu segar, kacau sebati dan biar mendidih.
  4. Masukkan bawang besar,  cili padi dan daun bawang putih kacau hingga layu dan matikan api.
  5. Hidangkan dengan nasi panas....sedappp (ikut tekak mr mama la).... licin pinggan nasi tuu...


4 comments:

  1. perghh gambo udang besau2... menggiurkn sungguh


    salam... jemput undi bby saya klu sudi
    http://www.mayaqarmyla.net/2010/12/jom-vote-adik-dhuwa-haziq.html
    tq

    ReplyDelete
  2. perhh..mengancam udang tu....

    ReplyDelete
  3. yan : akan mr.mama sususli

    mas : mcm biasa cuba laaa.... he3x...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...