Salam dr mr.mama....
Korang dah shoru...ka ?. Kalau tak tu boleh la try2 cuba2 resepi kt n3 nie. N3 lepas2 tu mr.mama guna ikan temenung@kembong tapi kali nie tukar spesis la pulak. Mr.mama guna ikan nyok2 (panggilan semenanjung), kalau di Sabah ni nama saintifik 'Ikan Putih' ahakss...... . Ikan nie kalau fresh (belum kena ais lagi) pehhh.... rasanya manis sangat bukan lah manis cam gula nanti kena diabetes plak........he3x. Apa2 pun selamat mencuba.....
Bahan-bahan :
- 5 ketul ikan nyok-nyok
- 3 sudu besar rempah kari ikan
- 1 labu bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih – dikisar
- 1 sudu besar pes asam jawa adabi
- 1 biji tomato
- 10 biji bendi
- 2 cawan santan
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
Bahan tumis:
- 1 sudu besar halba campur
- 1 ulas bawang putih - dimayang
- 1 ulas bawang merah -dimayang
- 2 tangkai daun kari
Gulai Ikan Nyok-Nyok
Cara :
- Panaskan minyak, tumiskan halba campur, bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan rempah yang telah dicampur dengan bahan kisar dan pes asam jawa ke dalam bahan tumis, kacau sebati dan masak hingga pecah minyak dengan api sederhana.
- Masukkan tomato dan santan biar sampai mendidih.
- Masukkan ikan biar sampai masak, masukkan bendi, bila bendi dah masak boleh tutup api dan dihidangkan bersama nasi putih...
Cecah dengan roti pun sodap ni. :)
ReplyDeletemas pun suka masak kari ikan nyuk2...sedapp kan...
ReplyDeletesalam
ReplyDeletesedapnya..heheh
follow akak punya blog :D
nyum...nyum...
ReplyDeleteKakcik: betoi tu kakcik, mr.mama kadang2 cicah ngan biskut 4 segi.
ReplyDeleteMas: org utara mmg tak boleh lari dari kari...:)
syira aka sepatu hijau: mmg sedap, pembetulan bukan akak tapi husband kepada akak...:) mr.mama
fyna: sedappppppppppppp....