Assalamualaikum semua......
Amacam..??. semua sihat kot.....,harap2 tu semua sihat walafiat.....murah rezeki dan di berkati olehNYA. Preparation buat cucuq nie mr.mama & wife buat dari semalam lagi. Saja ja buat awal sikit kalau tak kalut pulak pagi nie nak buat semua tu. Lagipun kat K.K susah sangat nak cari cucuq udang ala2 utara. Kalau jumpa pun al-maklumlah rasa tu.....shhhh....x berapa nak di terima oleh tekak mr.mama... . Bukannya mr.mama nie memilih orangnya tapi kita dah selalu makan citarasa utara nie paham2 ja la.......nasi kandaq la...pasemboq la... macam2 lagi lah.... . Yang paling best tentang resepi cucuq udang ni mestilah kuah dia, memang kick la... Macam biasa kata2 dari mr.mama. Selamat Menjamu Mata n Selamat Mencuba...., rugi kalau x cuba.....
- 1/2 kg tepung gandum*
- 1/2 kg udang segar kecil *- dibuang kulit
- 1 cawan taugeh *
- 1 cawan kucai* - dipotong 1cm
- 1 cawan bawang besar* - dicincang
- 1 cawan daun bawang* - dipotong 1cm
- 1 biji cili merah* - dihiris nipis
- 1 biji telur ayam*
- Gula sesedap rasa*
- Sedikit air panas + 1 sudu besar garam= air garam
- Air secukupnya
- Minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara :
- Masukkan semua bahan bertanda * ke dalam mangkuk besar, tuang air garam dan air secukupnya, kacau sebati.
- Tambah lagi air jika perlu atau sehingga adunan lembut dan agak cair.
- Simpan dalam peti sejuk.
- Keluarkan awal 1/2 jam jika hendak menggoreng.
- Panaskan minyak, sendukkan adunan cucur dan goreng hingga masak/garing.
- Potong 4 dan hidangkan dengan kuah kacang.
Bahan-bahan Kuah :
- 200 gram kacang tanah
- 4 ulas bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 10 biji cili kering*
- 1 inci belacan*
- 1 sudu besar pes asam jawa
- Garam dan gula sesedap rasa
- Air panas mendidih
Cara:
- Panaskan minyak dalam kuali, goreng kacang tanah hingga masak, angkat dan toskan.
- Kemudian goreng semua bahan bertanda * hingga layu angkat dan toskan.
- Tumbuk semua bahan yang telah digoreng tadi hingga lumat (kacang tuu biar ada yg kasar2 skit la), masukkan dalam mangkuk.
- Masukkan asam jawa garam dan gula.
- Tuang sedikit air panas mendidih, kacau sebati, tuang lagi air jika perlu. (kuah mesti agak pekat supaya sedap dicicah nanti.
- Siap untuk dihidangkan bersama cucur udang utara.
mmmg nmpk sangt rangup..hubby saya org utara...cucur mcm ni la dia sukaa..hihi
ReplyDeleteizahdaut : kalau org utara tgk ni..mesti x bleh tahan lah....He3x.....
ReplyDeletesedapnya tengok cucuq tu.....lama dah tak makan.....
ReplyDelete