Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Sunday, December 5, 2010

Gulai Ikan Temenung @ Kembong




Hari ni pagi-pagi lagi mr.mama dah pi jogging, lepas tu wife ajak pi beli ikan, dia nak ikan fresh, jadi mr.mama pun bawa la dia pi Tanjung Lipat, kat situ pagi2 ada bot-bot kecil jual ikan fresh belum kena ais lagi.....tapi jenuh nak berebut...ramai orang. Kami sampai pun lewat sikit, dapat ikan kecik2 saja la, orang utara kata ikan temenung, orang sabah panggil ikan rumahan, orang kl panggil ikan kembong.... so for today lunch... GULAI IKAN TEMENUNG fresh dari laut.... boleh ka ayat tuu.... kira aci la kan. Orang kata nie resepi ala kampung la. Menu tambahan bagi gulai ikan temenung nie mr.mama tambah dengan sayur bayam goreng + ikan gelama goreng. Lajak ooooiii ...... . Selamat Mencuba.

Bahan-bahan : 

  • 8 ekor ikan temenung
  • 3 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 labu bawang besar - dikisar
  • 2 ulas bawang putih – dikisar
  • 1 sudu besar pes asam jawa adabi
  • 1 biji tomato
  • 10 biji bendi
  • 2 cawan santan
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis
Bahan tumis:
  • 1 sudu besar halba campur
  • 1 ulas bawang putih - dimayang
  • 1 ulas bawang merah -dimayang
  • 2 tangkai daun kari

Cara :
  • Panaskan minyak, tumiskan halba campur, bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga naik bau.
  • Masukkan rempah yang telah dicampur dengan bahan kisar dan pes asam jawa ke dalam bahan tumis, kacau sebati dan masak hingga pecah minyak dengan api sederhana.
  • Masukkan tomato dan santan biar sampai mendidih.
  • Masukkan ikan temenung biar sampai masak, masukkan bendi, bila bendi dah masak boleh tutup api dan dihidangkan bersama nasi putih...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...