Nie menu lunch mr.mama sefamili...... kiranya udang ni kategori feveret seisi rumah....sbb tu mcm2 menu dari mr.mama 95% mesti ada terselit udang.... Kari Udang Galah ni makan sekali dengan feveret menu jugak...apa lagi................... ikan belah belakang la..he..he..he... Resepi ikan ni dah ada mr.mama letak di n3 terdahulu, jadi di sini layan gambar ajelah ye.....
Bahan-bahan :
- 1/2 kg udang segar
- 200 gm kacang buncis - dipotong pendek2 serong
- 3 sudu besar rempah
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 5 ulas bawang merah - dikisar
- 1 cawan santan
- 1 sudu pes asam jawa
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menumis
- 1 ulas bawang merah* - dimayang
- 1 ulas bawang putih* - dimayang
- 1/2 inci halia* - dimayang
- 2 tangkai daun kari*
Cara-caranya:
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis semua bahan bertanda * hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar bersama rempah dan pes asam jawa, kacau sebati, masak hingga pecah minyak.
- Masukkan udang yang telah dibersihkan, kacau sebati, masukkan garam secukup rasa biar hingga mendidih.
- Masukkan santan, kacau sebati, masukkan kacang buncis dan masak hingga betul-betul mendidih.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
memang kena letak kacang buncis dlm kari udang...mas pun selalu masak mcm ni...sedapp kan mr mama..
ReplyDeletebetul...betul....betul.... tu Mas
ReplyDeletesalam... yummy n superb
ReplyDeletemana boleh nampak udang masak kari
tak tahan air liur.. lapar plak
nak tdo...