Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Saturday, January 1, 2011

Lapis Roti Berdaging


Salam buat semua...

N3 kali ni  ...iaitu roti lapis daging. Mr.mama buat dengan wife pagi tadi...dia mengidam nak makan. Mr.mama masak inti dia saja....yg lain2 tu wife buat, mr.mama kalau spesis mcm ni kureng minat sikit. Resepi ni my wife ambik kat internet jugak, tapi dia tak ingat dah dari sumber mana.... so diharapkan kiranya tuan empunya resepi terbaca, minta izin cnp di sini....dan terima kasih atas resepi yg mudah dan sedap...


Mr.mama totally ubah resepi intinya, kalau yg asal guna serbuk kari tapi me n family tak berapa gemar mcm tu jadi resepinya seperti di bawah.... Selamat Menjamu Mata dan Mencuba kepada yg sudi....


Bahan A :
  • 15 keping roti 
  • 500 ml susu segar
  • 3 biji telur ayam
  • 1 sudu teh garam
Bahan B:
  • 500 gm daging cincang
  • 3-4 biji kentang - dipotong dadu
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 1 biji cili merah - dihiris nipis
  • 1 sudu besar lada hitam *- ditumbuk
  • 1 sudu besar jintan putih *- ditumbuk
  • 1 sudu besar jintan manis *- ditumbuk
  • Daun bawang - dihiris halus
  • Daun sup - dihiris halus
Pesanan mr.mama - bahan yang bertanda * mestilah direndam bersama air panas selama 5 minit. 
    Bahan C:
    • 1/2 - 1 cawan parutan cheese (cheddar)
    • Sedikit butter untuk melenser
       Cara-cara :
      1. Sediakan mangkuk, satukan susu, telur dan garam, pukul hingga sebati.
      2. Masukkan roti ke dalam adunan tadi, hancurkan kesemua roti tadi, ketepikan.
      3. Panaskan minyak dalam kuali, tumis semua bahan tumbuk, kacau dan masukkan daging dan kacau sebati.
      4. Masukkan air dan biar mendidih seketika, masukkan bawang dan kentang yang dipotong dadu.
      5. Masak hingga daging dan kentang empuk, perasakan dengan garam dan gula.
      6. Masukkan cili merah, daun sup dan daun bawang, kacau sebati.
      7. Bila agak kering, matikan api, masukkan dalam mangkuk.
      8. Lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit butter dan letakkan 1/3 bahagian adunan roti yang dihancurkan tadi.
      9. Kemudian letakkan1/3 daripada inti yang dimasak tadi atas lapisan roti.
      10. Ulangi proses yang sama 2X lagi.
      11. Taburkan parutan cheese.
      12. Bakar selama 40 - 50 minit dengan suhu 170 darjah celcius.


      1 comment:

      1. waaaa....napok macam sedap je....
        nati kalau free nak cuba jugak lah

        ReplyDelete

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...