- 1/2 ekor ayam - basuh, lumur garam dan kunyit, goreng sampai masak. - mr.mama guna drumet 12 ketui
- Minyak untuk menumis
- 1 1/2 sudu kecil jintan halus(aku tak tau manis ke putih..ikut omputih cummin seeds) jintan putih le tuu..
- Setangkai daun kari - 3 tangkai
- Satu biji bawang besar, hiris
- 6 ulas bawang putih ketuk
- 1/2 inci halia ketuk
- 2 sudu besar cili kisar(kisar dgn bawang merah dan bwg putih)
- 2 sudu besar rempah kari IKAN
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 1/2 sudu besar kicap manis
- Garam gula penyedap rasa
Cara-cara :
- Tumis jintan ngan daun kari.
- Masukkan bwg putih ngan halia. Kacau sampai naik bau
- Masukkan cili kisar dan bwg besar. Kacau sampai garing
- Masukkan rempah kari ikan, kacau sampai naik minyak
- Masukkan sos tomato dan kicap manis. Kacau rata
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ayam goreng dan kacau rata.
sedapp tu...nak sepiring boleh..he..he...
ReplyDeletemr.mama, tq singgah antar lauk tadi..sedap!..ni saya balas piring antar karipap 5 ketoi buat minum ptng..hehe btw nk tapau ayam ni pulak..kihkihkih
ReplyDeleteni mcm style ayam kung fu je,kan?tapi yg ni sedapnyer...kena belajar buat ni..tq ye!
ReplyDeleteAssalamualaikum Mr.Mama...
ReplyDeleteSedap!! Nampak Ayam Ni...Namanya Pun Pelik Sikit... Boleh Cuba! Tq Nr.Mama
Teringin lak nk cuba resepi ni...nmpak sedaplah!!
ReplyDeleteayam ceti adalah salah satu indian savory dish in malaysia, though the original ayam ceti tidak digoreng dengan kunyit. there is no turmeric used in this dish, because turmeric gives a certain smell and taste, therefore, people dont use it, but malay people telah alter the original recipe, making it more like a malay dish.
ReplyDelete