Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Tuesday, January 4, 2011

Ayam Goreng Sedap


Assalammualaikum...

Makan apa hari ni...???  Mr.mama masak simple ja...tapi  makan satu tak cukup...confirm nak lagi..... :) tak caya??? kena la cuba sendiri...... :) Mai tengok resepi dulu....kalau bekenan ambik....adjust serba skit, jadi la.... boleh ngap sudah.....

Actually... resepi ni mr.mama terjumpa di blog MASAM MANIS milik Pn Azlita Aziz, resepi asal di sini.... . Minta izin dari tuan empunya resepi cnp di blog mr.mama dan minta maaf jugak sebab ada adjust skit resepi ni ikut citarasa mr.mama sekeluarga.... my MIL pun selalu buat resepi ayam mcm ni tapi ada letak tepung, lain kali mr. mama share resepi my MIL pulak ok....

Nie dia sebijik resepi yang di copy dari http://fromintankitchen.blogspot.com .

AYAM GORENG SERAI BEREMPAH

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam - dipotong dan dicuci bersih
  • 3 batang serai - diracik dan dikisar
  • 3 ulas bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 2 inci halia - dikisar
  • 1 sudu makan jintan halus - dikisar
  • 1 sudu makan jintan kasar - dikisar
  • 1 sudu makan halba - dikisar

"DO IT YOURSELF"
  1. Bahan2 yg dikisar digaulkan dgn ayam dan diperap sekurang2nyer 3jam dlm peti ais klu dapat semalaman lagi bagus..
  2. Panaskan minyak yang banyak dan gorengkan ayam.
  3. Apabila ayam sudah masak dan kekuningan angkat dan toskan minyaknyer... sedap di makan bersama nasi lemak...


Yang nie resepi yang mr. mama adjust skit tambah, tolak, darab dan bahagi ....jadi la cam nie....layannnnnnnn.

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam - dipotong dan dicuci bersih
  • 3 batang serai - diracik dan dikisar
  • 4 ulas bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 2 inci halia - dikisar
  • 1 sudu besar jintan halus - dikisar
  • 1 sudu besar jintan kasar - dikisar
  • 1/2 sudu besar halba - dikisar
  • 1 sudu besar biji ketumbar - dikisar
  • 1 sudu kecil lada hitam - dikisar
  • 1 sudu kecil kunyit serbuk
  • 1 sudu besar garam
  • 1 sudu teh gula
  • 1-2 tangkai daun kari

Cara masak:

Sama jugak macam tuan empunya resepi buat.....


3 comments:

  1. Nyummy! Sedap nya Mr Mama oi! Ayam goreng hari2 pun bebudak kat rumah ni suka!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...