Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Saturday, January 22, 2011

Nasi Ayam Bakar Ala Mediterranean

Lunch mr.mama n family hari ni agak istimewa sikit...  Nasi Ayam Bakar Ala Mediterranean .... mr.mama rasa istimewa sbb 1st time buat. Resepi ni copy sebijik@sejibik dari dapur malus domestica @ TTM, mr.mama masak nasi tu 1/2 shj dari resepi asal, kiranya cukup la untuk 4 beranak kami lunch tadi...setambun mr.mama makan, abis...licinnnn!!!  tak rugi mencuba kali ni......  Resepi ni rasa dia ala2 nasi tomato jugak dan amat sesuai untuk penggemar nasi yg ada rasa masam2 skit. Mr.mama gandingkan dengan acar timun campur cili, biasa la kan tekak org malaysia...nak ada rasa pedas2 gak. TTM minta izin cnp resepi kat cni ye... resepi asal boleh tgk kat sini... . Selamat Menjamu Mata......


 Nasi Ayam Bakar Ala Mediterranean 
( Resepi Hajjah Suraya Bee M Ibrahim)
Sedap jugak nasi ni, lain dari lain!
Bahan A :( Lauk Ayam)
  • 10 kpg ayam* 
  • 1 sm madu* 
  • 1 st serbuk lada putih* 
  • 1 ibu jari halia** 
  • 5 ulas bawang putih** 
  • 3 biji bwg besar** 
  • 1/2 cwn hirisan daun ketumbar 
  • 1 st serbuk ketumbar 
  • 1/2 st jintan putih. 
  • 1/2 st jintan manis 
  • 1 x 140g tin tomato puri 
  • 1 st gula perang 
  • 2 sm tairu, dipukul sebentar 
  • 2 sm badam kisar 
  • 2 sm minyak sapi 
  • garam dan serbuk lada putih. 
  • Perap bertanda* selama 15-20 minit 
  • Kisar bertanda **

Cara:
Tumis bahan kisar dalam minyak sapi. Masukkan tomato puri, jintan putih + jintan manis + serbuk ketumbar, gula perang dan hirisan daun ketumbar. Masukkan tairu dan badam kisar, tumis lagi sehingga sebati. Kemudian masukkan kepingan ayam dan masak sampai 3/4 empuk. Tuang sedikit air di sekeliling kuali utk memudahkan minyak terbit. Tabur garam dan serbuk lada putih.

Bahan B:( Nasi)
  • 750ml stok ayam (air + 3 kiub stok ayam)
  • 500g beras basmathi, cuci bersih, toskan. 
  • 2 sm minyak ( samada ghee, canola atau olive oil) 
  • 3 biji capsicum - merah, hijau, kuning(hiris) 
  • 1/2 cawan sos tomato, 1/2 cwn kismis 
  • 1/4 st serbuk buah pala dan kayu manis 
  • 1/2 cwn hirisan badam bakar

Cara :
Didihkan stok ayam dalam periuk. Di samping itu panaskan minyak dlm kuali dan goreng beras selama 1 minit. Masukkan sos tomato, serbuk buah pala dan kayu manis serta garam. Kemudian masukkan capsicum dan kismis. Goreng sehingga bergaul rata. Padamkan api dan langsung tuang beras goreng ke dalam stok ayam yg sedang mendidih. Tutup periuk dan masak nasi hingga kembang tapi tak kering. (aku masak dalam rice cooker sampai nasi masak)

Sesudah nasi masak alihkan ke casserol dan bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Keluarkan dan sendukkan kuah ayam atas nasi, kemudian aturkan ayam atas kuah. Bakar lagi 15 minit atau sehingga ayam masak. Sesudah masak tabur hirisan badam. Permukaan nasi haruslah garing dan lembab di dalam. Hidang panas.








5 comments:

  1. sedapnye mr.mama..lagi best kalau dpt sepinggan lengkap siap dgn nasi tambah lagi,hikhikhik...

    ReplyDelete
  2. Salam Mr.Mama....

    Sedap3...Bila ada masa nak cuba gak ni....tunggu anak2 ada kat rumah mereka suka makan nasi ayam....

    ReplyDelete
  3. sedappnya...terliur mas tengok..nnti boleh try buat...

    ReplyDelete
  4. Wah memang berbaloi untuk dicuba ni. Lengkap dengan nasinya sekali.

    ReplyDelete
  5. Wahhh!! Dah buat..cepatnyerr:))
    Memang bestkan? Kalau nak ada rasa pedas, tambah la cili kisar ke masa tumis rempah ayam tu. serbuk cili pun boleh..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...