N3 kali nie mr.mama nak cerita pasai kejayaan pertama buat kek....tapi ada campur tangan my wife jugak la...he..he..he. Baru dok belajaq2 buat kek.... so tadi lepas makan roti cicah kari ayam kerisek.... stat la buat kek ni.... masa nak bakar tu..berdebar2 la jugak kan.... apa la kejadian kek ni nanti.....lepas tu...bau harum satu rumah dengan bau cheese....eemmmm hopefully jadi la(doa dlm hati) maklum la tak reti buat kek kan...... Resepi ni dari Ros di Jepun boleh rujuk di sini. Mr mama minta izin cnp di sini ye ros dan terima kasih atas resepi yg sedap ni.... . Selamat Menjamu Mata.....
Bahan-bahanya :
- 4-5 keping slice cheese - jenama kraft
- 200 ml susu segar
- 70 gram butter atau marjerin
- 70 gram tepung gandum (diayak dahulu) - mr.mama guna tepung naik sendiri
- 70 gram gula
- 4 biji telur saiz M
- Beberapa titik esen vanila
- Carikkan slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar.
- Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
- Masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
- Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
- Didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul.
- Akhir sekali campurkan meringue sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. gliss acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Curah adunan kek di dalam acuan .
- Bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 18cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
- Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.
salam mr.mama,
ReplyDeletewah cun kek tu...saya lum pernah buat lagi kek ni...sedapnya...:)
nieza..cepat2 try buat kek ni..memang best sesungguhnya..gebu n moist kan mr mama... saya pernah buat jugak, tapi tambahkan pandan paste..ikut kak hana jepun buat..fuh memang best
ReplyDeletewoww..gebunya cheese cake tu mr mama....cantik2..
ReplyDeletetahniah! gebu jer kek tu.. terror dah tu.. keep it up.. lps ni projek kek apa lak ya :)
ReplyDeletecantik keknyer walau pertama kali buat.. tahniah!
ReplyDeletenieza> try la... mr.mama pun 1st time buat ni....gigil jugak tangan he..he..he
ReplyDeleteizah> betul tu..gebu moist...
mas> idak la cantik sgt, sesuai la dgn org yg baru belajaq buat kek...
Kak Nor> tqvm.... semangat bertambah ni dengan sokongan geng2 blogger... nnt mr.mama tilik2 dulu resepi kek apa pulak??? sbb mr. mama ni paling suka kek cekelat.. wakaka... mcm budak2 pulak.
Hana> tqvm.... tak le secantik kek hana buat....:)
Salam mr.mama..
ReplyDeletePandai nyer dier buat cheese kek.. nie mesti sodap kan..
salam~ mmm..nampak enak~ huhuhu
ReplyDeletewahhhh sedapnya cheese cake nie..nampak gebus sgt2..nak try buat gak tp x berkesempatan lg..coz penyakit m dah datang..he,...he..
ReplyDeleteSALAM..mR MAMA.. thanks sudi singgah blog.. tertarik blog nilah.. ada resepi sedap2..nk follow ea...
ReplyDeletewah sodap...tapi!!
ReplyDeleteya Allah..
ReplyDeletesumpah terliur tgk nih~ =.=!
yg cheese cake nih kan, dia basah2 x dalam dia?? ke dia kering jer??
ReplyDeletesedapnyee.....bahan2 pun simple..
ReplyDeleteboleh try buatlah esok ... kat peti ais ada lagi balance cheese slice 4 keping ... kita follow ekk blog ni... buat rujukan :)
ReplyDelete