Ni menu mr.mama tengahari tadi, 'Chili Crab'...dah penah buat dah sebelum ni, menu sampingan tak sempat nak snap dah abis kena ngap, 'Ikan Goreng Tepung'....sedap sbb ikan selar kecik2 tu fresh lagi, beli kat Tamu Tuaran, Sabah. Ketam tuu pun masih hidup lagi... so, layannnn....... menu hari nie dengan menjamu mata......
Bahan-bahan :
- 3 ekor ketam
- 15 biji cili kering - direbus dan kisar
- 5 ulas bawang merah - dikisar
- 1/4 inci belacan
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar pes asam jawa
- 1 sudu teh garam @ secukup rasa
- 1 sudu teh gula
- 1 biji telur ayam - dikocok
- 1 biji bawang besar - dipotong bulat
- Sedikit minyak
Cara-cara :
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis semua bahan kisar hingga garing.
- Masukkan sos cili, asam jawa, garam, gula dan sedikit air, masak hingga mendidih.
- Masukkan ketam yang telah siap dibersihkan dan dipotong. Gaul sebati dengan kuah dan tutup kuali.
- Agak2 ketam dah masak, buka penutup kuali, tuang telur yg telah dikocok, kacau sebati.
- Masukkan bawang besar yang dipotong bulat, kacau balik2 , matikan api, sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment