Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Wednesday, January 5, 2011

Yang Sedang2 Saja




Assalamualaikum......

Jom makan kek cekelat....my peveret kek ni kalau yang ada koko. Buat 1/2 adunan saja sbb kehabisan stok serbuk koko...sukat2 dapat 1/2 cawan saja.... makanya kek pun jadi 1/2 adunan saja la so dapat la yang sedang-sedang saja...... :) .


Kek ni salah satu kek kegemaran keluarga mr.mama yg my wife selalu buat...tapi la ni cuba diambil alih oleh penulis blog..ehem..ehem..tau kan sapa dia...he..he..he...coz baru belajaq hasilnya pun sedang2 saja....tapi mr.mama tetap puas hati sebab my juri aka my son cakap "emmm dapnya" bila kunyah kek nie....:)



KEK COKLAT INANAM

Bahan A:
  • 2 cawan tepung kek (blue key)
  • 1 cawan serbuk koko vanhauten/ tudor
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
Bahan B:
  • 1 cawan minyak mazola
  • 1 cawan air panas mendidih
  • 1 cawan susu cair
  • 1 1/2 cawan gula kastor
Bahan C:
  • 3 biji telur ayam - pukul hingga kembang
 Cara :
  1. Ayakkan semua bahan A dalam bekas, ketepikan.
  2. Campurkan semua bahan B, pukul sebati.
  3. Masukkan bahan C ke dalam bahan B, kacau sebati.
  4. Tuang sedikit demi sedikit campuran bahan B+C ke dalam bahan A dan gaul sebati.
  5. Tuang ke dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit dengan suhu 160 darjah celcius selama 40-50 minit atau hingga masak ikut kesesuaian oven masing2.
  7. Boleh juga dikukus selama 45 minit hingga 1 jam atau hingga masak.
TOPPING:
  • 130 gm koko bar
  • 2 sudu besar butter
  • 1/4 cawan susu cair
  • 1 sudu teh susu pekat manis
Cara :
  1. Campur semua bahan dalam bekas/periuk kecil, masak semua bahan menggunakan kaedah double boil dan tuang ke atas kek.



    9 comments:

    1. nampak sedap..sedap..sedap..kena try buat nie ;-)

      ReplyDelete
    2. sukanya..ada resepi...

      saya nak follow la

      ReplyDelete
    3. ad0i..

      nyam2x..

      l luv c0likat !!

      ReplyDelete
    4. uiks!!.. seddap arr!! nak cuba buat ar boleh?

      ReplyDelete
    5. wah, resepi ni mesti blh adjust kan. hehe nk jimat kos lah katakan.

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...