Assalamualaikum......
Jom makan kek cekelat....my peveret kek ni kalau yang ada koko. Buat 1/2 adunan saja sbb kehabisan stok serbuk koko...sukat2 dapat 1/2 cawan saja.... makanya kek pun jadi 1/2 adunan saja la so dapat la yang sedang-sedang saja...... :) .
KEK COKLAT INANAM
Bahan A:
- 2 cawan tepung kek (blue key)
- 1 cawan serbuk koko vanhauten/ tudor
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 cawan minyak mazola
- 1 cawan air panas mendidih
- 1 cawan susu cair
- 1 1/2 cawan gula kastor
- 3 biji telur ayam - pukul hingga kembang
- Ayakkan semua bahan A dalam bekas, ketepikan.
- Campurkan semua bahan B, pukul sebati.
- Masukkan bahan C ke dalam bahan B, kacau sebati.
- Tuang sedikit demi sedikit campuran bahan B+C ke dalam bahan A dan gaul sebati.
- Tuang ke dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit dengan suhu 160 darjah celcius selama 40-50 minit atau hingga masak ikut kesesuaian oven masing2.
- Boleh juga dikukus selama 45 minit hingga 1 jam atau hingga masak.
- 130 gm koko bar
- 2 sudu besar butter
- 1/4 cawan susu cair
- 1 sudu teh susu pekat manis
- Campur semua bahan dalam bekas/periuk kecil, masak semua bahan menggunakan kaedah double boil dan tuang ke atas kek.
nampak sedap..sedap..sedap..kena try buat nie ;-)
ReplyDeletekek coklat...sedappnya...
ReplyDeletewahhhh...sedapnye... :)
ReplyDeletepergh..menggiurkan..
ReplyDeletewaaaaaa....sedapnyeeeee :)
ReplyDeletesukanya..ada resepi...
ReplyDeletesaya nak follow la
ad0i..
ReplyDeletenyam2x..
l luv c0likat !!
uiks!!.. seddap arr!! nak cuba buat ar boleh?
ReplyDeletewah, resepi ni mesti blh adjust kan. hehe nk jimat kos lah katakan.
ReplyDelete