Kemarin petang mr.mama buat kek ni sampai makan tengahari pun jadi 'Ala Kadar' saja. Hahaha.... . Sebut ja coklat memang dah jadi kegemaran anak2 termasuk mak2 ngan bapak2 sekali ya tak???.... . Resepi ni datangnya daripada Chef Zubaidah, tapi mr.mama jumpa kat blog Maklang's Kitchen Diary . Tengok pun dah rasa sedap, apa tah lagi kalau dah masuk dalam mulut. Orang tua2 kata 'Hitam2 si tompok manggis, Walaupun hitam di pandang manis' . Terpanggil mr.mama untuk mencuba dan hasilnya....jeng...jeng...jeng...memang sedap. Selamat Menjamu Mata.
Bahan A :
- 2 cawan tepung gandum/superfine
- 3/4 cawan serbuk koko
- 2 sudu kecil soda bikarbonat
- 2 sudu kecil baling powder
- 2 cawan gula castor
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak @ butter di cairkan
- 1 cawan air suam
- 1 sudu besar emulco
- 3 biji telur
- Ayak bahan A, ketepikan.
- Campur semua bahan B dan kacau sebati (guna whisker aje).
- Masukkan bahan B dan gaul rata.
- Bakar dengan suhu 150 darjag celcius selama 50 minit hingga 1 jam.
- Guna loyang 8x8, tp mr.mama guna loyang bulat ja...
Bahan Untuk Topping :
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula
- 2 1/2 cawan air (boleh juga guna susu cair)
- 1/2 cawan tepung jagung
- 2 sudu besar majerin
Cara-cara :
- Masukkan semua bahan dalam bekas dan masakkan atas dapur dengan api yang kecil, sentiasa dikacau.
wah...meleleh air liur...
ReplyDeletemmmm....sedapnye....kebetulan lak tengah cari resepi kek coklat...hehe..leh la guna ni~ :)
ReplyDeletesedapnya..terguda nengok mlm2 ni...maunya mimpi choc cake mlm ni hehe...mai tukaq ngan brownies la mr.mama...hehe
ReplyDelete