Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Wednesday, January 5, 2011

Hari CnP Resepi


Assalamualaikum.....

Selamat pagi semua..... apa khabar??? Nie kira macam N3 tertunggak jugak la....sepatutnya mr.mama post petang semalam...tetapi ada urusan yang tak dapat dielakkan..... so terlewat la sikit post walaupun dah siap karang ayat segala....... so layannnn.

Amacam....ok tak ayam goreng sedap tuu......mengancam jiwa raga bila makan....abis seketui ambik lagi seketui...abis nak ambik lagi.....nak lagi...last2 wife kata..simpan kt org belakang sama ooii....wakaka....
mai layan gambaq ayam goreng sedap sekali lagi .....yang masih panas dan berasap ...pergh!!!!!


Oklah, sudah la kan mengarut skit2.....sambung balik,  menu lunch ari ni semua cnp resepi orang...nasi putih ja resepi sendiri wakaka.... :)  Resepi udang mamak dicopy dari blog Kak Nor ...nak tau sejarah salasilah resepi ni...boleh pi rujuk di Secubit Garam. La ni mr.mama cnp di sini untuk tatapan semua. Malas pulak nak taip balik...mintak halal ye Kak Nor dan tuan empunya resepi.....


UDANG MAMAK by Soda Hikari
sumber: HanaMemories , K.Rose
sumber: SecubitGaramNor67




Bahan-bahan :
  • 1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk... punya
  • 2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 biji bawang putih - cincang
  • 1 cm halia muda - tumbuk
  • 1 batang serai - di ketuk
  • 1/2 cawan air/stok ikan
  • 1 susu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan - k.nor letak 2 sb 
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 senduk gulai cili kisar ~ k.nor letak 3 sb 
  • 2 tangkai daun kari
  • 4 helai daun pandan
  • Garam, gula serbuk lada sulah

Cara-cara :
  1. Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
  2. Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
  3. Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
  4. Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
  5. Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
  6. Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.

**
K.Nor guna 650gm udang jer dan sukatan bahan2 lain semua ikut resipi.
Saja tak kurangkan sukatan bahan2 lain supaya dpt lebih gravy.
1/2 dr perahan jus limau tu k.nor gaul dgn udang dan 1/2 lg k.nor masukkan dlm kuah.

***
mr.mama pun ikut mcm kak  Nor guna udang 700 gm sahaja...... ada kuah lebih




3 comments:

  1. mas dah buat udang mamak ni, memang sedappp..

    ReplyDelete
  2. mas : betul tu, mr.mama try sekali rasa nak buat lagi ja resepi nie...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...