Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, January 31, 2011

Ayam Kashmir DJ


Nie haa..menu lunch mr.mama, request dari my wife...tiba2 ja fon dari opis dia minta mr.mama buat resepi dari blog DapurKu SaYang oleh DJ kita laaa... . Minta izin ya DJ minta cnp... . Rosek2 dalam peti sejuk nasib baik semua bahan ada, cantikla mission completed..... .

Anak2 suka makan coz mr.mama kurangkan sikit kepedasan tu, kalau tak mr.mama balun sorang2 ja la. DJ cerita asalnya resepi nie dari 'Majalah Rasa-Januari 2011', tapi resepi yang mr.mama follow dari gubahan oleh DJ coz ada pilihan 2 resepi kat situ. Selamat Menjamu Mata.....


Ayam Kashmir
sumber : majalah Rasa, Januari 2011

bahan-bahan :
  • 1 kg ayam (dipotong 14)
bahan A :
  • 81 g bawang merah (dihiris)
  • 40 g bawang putih (dihiris)
  • 60 g halia (dihiris)
  • 2.5 cm kulit kayu manis
  • 8 biji buah pelaga
  • 4 batang serai
bahan B :
  • 100 g pes tomato
  • 60 g serbuk cili
  • 80 g rempah beriyani
  • 80 g serbuk kari daging
  • 2 keping asam gelugur
  • 4 biji tomato (dipotong kecil)
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak secukupnya
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga kekuningan.
  2. Masukkan ayam dan gaulkannya. biarkan ia masak.
  3. Masukkan tomato, rempah beriyani, rempah kari daging, pes tomato dan asam keping. Biarkan ia masak selama 20 minit.
  4. Masukkan serbuk perasa dan sedia dinikmati.

versi DapurKu SaYang 


bahan-bahan :

  • 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
bahan A :
  • 6 biji bawang merah (dihiris)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris)
  • 3 bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • rempah 4 sekawan 
  • sedikit daun kari
bahan B :
  • 3 sb puri tomato
  • 1 sb serbuk cili
  • 2 sb rempah beriyani
  • 2 sb rempah kari daging
  • 4 biji tomato (dipotong kecil)
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak secukupnya
  • 2 biji ubi kentang (dipotong)
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
  3. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya. 
  4. Hidangkan setelah masak.


6 comments:

  1. dah sampai sabah dah ayam ni...mas baru berkira2 nak buat...
    cedok ayam mr mama dulu la seketoi....

    ReplyDelete
  2. Mas : boleh2...ada banyak lagi, dok ada 1/2 kilo...hehehe....

    ReplyDelete
  3. mr mama,

    DJ t'cari2 mana dtgnya bau rempah beraroma ni tadi, ghuper2nya dr sini....hehe...lapo plak rasanya...baru je nk 1/2 diet dah rasa x tahan lak...huhu...

    anyway, tq yer mr.mama :)

    ReplyDelete
  4. wah menarik ni....boleh tumpang lunch la kat sini mr.mama yer..hehe

    ReplyDelete
  5. wah akak nak rasalah ayam kashmir ni..
    jauh perjalanan dari kashmir tu..heheh..

    ReplyDelete
  6. DJ Dayang : kalau diet kena nengok ja la....

    Nieza : Boleh2...ada bawa pingganka??...hehehehe..

    Ayu : Akak! nama ja kashmir tp mai dr sabah...ahaksss...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...