Assalamualaikum.....
Dah shoruu ka?. Awai lagi kot.... . Lama mr.mama tak makan petai ni.... . Hari ahad lepas mr.mama ngan wife p TAMU KPD kat K.kinabalu, terpandang la ulam yang dah lama dok mengidam...TAPI petai kat sini lain sikit tau, bentuk dia bujur...kecik comel saja. Ada mr.mama letak gambar kat bawah, memang beza sangat bentuk dia dengan petai semenanjung. Apa pun takpa janji sama rasa dah...kakakaka.... . Dapatla dalam segemgam......bahagi 2 la, 1 buat dengan sambal tumis ikan bilis ....1 lagi mesti la makan mentah baru peawww.... . Tapi lepas tu paham2 jela...hahahahahaha..... . Oklah... Selamat Menjamu Mata.....
Bahan :
- 2 cawan ikan bilis - bersih dan toskan
- 1 cawan petai - setelah dibuang kulit
- 6 ulas bawang merah - dikisar
- 1/2 inci belacan - dikisar
- 15 tangkai cili kering - rebus dan dikisar
- 1 cawan air
- 1 sudu pes asam jawa adabi
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit minyak untuk menggoreng
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis semua bahan kisar, masak hingga garing
- Masukkan ikan bilis dan air masak hingga mendidih.
- Masukkan pes asam jawa, garam dan gula secukup rasa, kacau sebati.
- Masak hingga pecah minyak, masukkan petai yang telah dibasuh dan toskan.
- Kacau balik-balik, biar mendidih sebentar dan boleh matikan api.
- Sedia untuk dihidangkan.
ranum betul petai tu, kat JB skrg ssh betol nak dpt petai...
ReplyDeletep/s: Kecur tengok sambal ikan bilis petai mrmama
uiiii sedapnya sambal ikan bilis ngan petai tu... tiba2 rasa kecur air liur... lauk mcm ni tak payah lawan ngan nasi lemak.. ngan nasi putih pun boleh bertambah2 mkn nasi... hehe..
ReplyDeleteWow da sambal petai,feberet hubby tuh,sy xpandai mkn sgt,kalu buat,sy cedok ikan bilis jer,ngee..Btw, nmpak sedap jer sambal tuh..
ReplyDelete