Ini lah dia pasangan regu dengan 'Nasi Tomato' dari n3 sebelum ni. Sesi menghabiskan saki baki drummet dalam esbok. Tak mau nak crita panjang2 lah. Mai kita p tengok n Selamat Menjamu Mata....
Bahan :
- Ayam segar 14 ketul - letak garam kunyit dan goreng 1/2 masak
- 15 tangkai cili kering - rebus dan kisar
- 2 biji cili merah - dikisar
- 1 biji bawang besar - dikisar
- 2 ulas bawang putih - dikisar
- 1/2 inci halia - dikisar
- 1/2 sudu teh lada hitam -dikisar
- 4 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- Garam dan gula secukup rasa
- sedikit daun bawang da daun sup - dipotong
- sedikit minyak
- 1 batang serai dititik
- 2 ulas bawang merah - dimayang
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis semua bahan tumis hingga naik bau.
- Masukkan semua bahan kisar, sos cili dan sos tomato dan sedikit air, kacau sebati.
- Masukkan garam dan gula, masak hingga mendidih.
- Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak, gaul sebati.
- Masak hingga ayam masak dan tabur daun bawang dan daun sup.
- Matikan api, sedia untuk dihidang.
Salam... Merah dah bertukaq jadi rose ka? Nak seketoi boleh?
ReplyDeletesedap nih, kawan baik nasik tomato
ReplyDeleteAntan Bertingkah > he..he..he.. my MIL kata rose tu nama asal tuan punya yg mula2 buat ayam merah ni...tu la jadi ayam masak rose...:)
ReplyDeleteHann... betoi2 kawan, sahabat akrab....:)