Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Thursday, March 31, 2011

Bun Inti Kelapa


Apa habaq semua???..... . Alhamdulillah minta2 tu semuanya sihat2 belaka... . Makan roti buatan sendiri mr.mama n family hari ni. Inti kelapa tu mr.mama n wife buat semalam, jadi lepas settle ja solat subuh wife mr.mama tolong letakkan inti tu dalam doh roti tu. Mr.mama dok prepare untuk anak2 p sekolah. Dah kali ke-2 mr.mama buat bun kelapa ni, tapi buat tak banyak pun dalam 20 biji saja...tu pun x sampai petang dah tinggal bekas saja...hahahahaha..... . Maknanya sedap la tu.... . Mai pakat2 tengok...Selamat Menjamu
Mata....


Bun Lembut Osaka
Sumber resepi: rosmarlina @ http://www.jintanmanis.com/

Bahan-bahanya ( Untuk Doh)
  • 300gram tepung roti
  • 80gram tepung gandum
  • 2 sudu besar water roux
  • 1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss nanti)
  • 1 1/2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu besar gula
  • 1/3 sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil yis
  • 160 ml air suam
* untuk gliss*
baki telur + 2 sudu besar susu
resepi water roux, ros buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami, thankyou Mama
  • 25 gram tepung gandum
  • 125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)


Cara-caranya ( Doh Roti)
  1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
  4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.
  5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dengan baki telur+susu tadi,  akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun. Selamat Mencuba.


Bahan Untuk Inti
  • 400 gm air
  • 250 gm kelapa parut muda (ambil putihnyer sahaja)
  • 100 gm gula merah / gula melaka
  • 50 gm gula pasir
  • 1 kuntum bunga cengkih
  • 1 sudu makan tepung jagung (dilarutkan dgn sedikit air)
  • 1 helai daun pandan disiat dan disimpul
Cara-cara :

Utk membuat inti, masak gula merah, gula putih, daun pandan dan air sehingga larut. Masukkan kelapa dan kacau rata. Masukkan pula bunga cemgkih dan air tepung jagung. masak hingga adunan pekat dan berkilat.



1 comment:

  1. amboii..cantiknya roti..
    meh seloyang...he..he...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...