Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Sunday, March 20, 2011

Bun 'LENGA'.....?

Tenggelam timbul...tenggelam timbul mr.mama semenjak 2 menjak ni, maaf la kengkawan bz bukan dah tahap gaban dah...dah nak sampai ke tahap PM dah ni. Ada benda...ada perkara yang yang nak kena selesai kan, kena pulak gaya laptop pun tak siap lagi time tu. Baru siap 2 hari lepas, tu pun campak kat tepi ja....dok kalut dengan benda lain dulu.... . Nak terjah blog kawan2 pun tak sempat, pagi ni ada la sikit lapang....so kena gunakan sebaik mungkin la..... . N3 kali ni adalah segmen roti-meroti, mmmm.....nengok daging burger banyak stok dalam esbok so kena cari jalan penyelesaian untuk nak selesaikan daging burger tu hahahahahaha.... . Dah penah buat dah bun ni cuma kali ni kelainannya ada tabur bijan saja (kalau utara mari depa panggil 'LENGA'). Ok....Selamat Menjamu Mata.

Bahan :
  • 175 ml air
  • 1 sudu kecil garam
  • 4 sudu besar gula
  • 1 biji telur ayam
  • 1 sudu besar mentega
  • 4 sudu besar susu tepung
  • 3 cup tepung roti
  • 1 sudu kecil bread improver
  • 1 sudu besar yis
  • 1/2 sudu kecil bread softener


Cara :
  1. Masukkan dalam BM ikut urutan BM masing2.
  2. Pilih setting 'dough' , tekan start. Tunggu hingga siap.
  3. Keluarkan dari BM, bentukkan bulat2 setiap satu 100gram.
  4. Rehatkan doh hingg naik, lebih kurang 45 minit.
  5. Bakar selama 20 minit atau hingga masak dengan suhu 160C.
  6. Sapukan permukaan roti dengan mentega selepas keluar dari oven.




1 comment:

  1. amboi...cantiknya bun lenga tu...
    nak seketoi boleh mr mama...tak menyorok lagi ni. he..he..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...