Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Sunday, March 6, 2011

Nasi Komok



Assalamualaikum Semua......

Masak lunch hari ni agak kalut malut sikit coz mr.mama ada temujanji dengan krew 1Tube. Masak pun guna gear 6...laju saja...kakakaka.... . Makan pun tak berapa nak lajak bukan sebab tak sedap.....SEDAP nasi komok ni tapi dok gelabah sat gi nak jumpa dengan Azizul(krew 1Tube), nak kena temuramah!!!.....dah la tak penah pun dok becakap depan kamera. Tapi dalam2 tak berani tu ada perasaan nak cuba jugak..... . Takpa la kita tengok la nanti apa nak jadi. Oraitt...berbalik pada n3 menu hari nie...ketika sedang berblog walking, terjumpa  la resepi ni di sini aziancollections. Setelah membaca  dan meneliti resepi ni terasa pulak nak mencuba...tapi takde rempah komok tu kat sabah ni..... disebabkan tuan punya resepi ada juga resepi untuk menyediakan rempah komok maka mr.mama ikut la cara yang nak buat rempah komok tu... Rasa nasi komok ni sedap la...apatah lagi dengan ayam goreng panas2 dan garing...serta dengan kepedasan sos komok tuu tambah dengan ulam timun...pergghh...memang SEDAP..... . Balik dari temuramah nanti nak continue balik makan...hahahaha... . 
Minta izin tuan empunya resepi  untuk share resepi yang sedap ni kat sini dan terima kasih.... dan mr.mama ada adjust sikit sukatannya. Resepi asal boleh rujuk kat sini... . Selamat Menjamu Mata.....


NASI KOMOK


BAHAN-BAHAN :

  • 4  cawan beras basmathi
  • 2  sudu minyak sapi
  • 4-5 ulas bawang merah - dicincang
  • 1 Inci halia - ditumbuk
  •  4 Ulas bawang putih ditumbuk
  •  4 batang akar ketumbar
  • 3 sudu besar rempah komok
  • ½ cawan susu cair
  • 4 keping ayam (bahagian paha)
  • 7 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Rempah penumis.

CARA MEMASAK:

  1.  Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
  2.  Tumis rempah penumis dan bahan yang  ditumbuk dan dicincang tadi dengan minyak sapi hingga naik bau.
  3.  Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
  4.  Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
  5.  Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan serbuk cili, garam dan kunyit. Perap sebentar lebih kurang ½ hingga 1 jam biar ia mesra.
  6.  Goreng ayam yang diperap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
  7.  Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
  8.  Masukkan kuah ke dalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
  9.  Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup  dan biarkan ia masak.




BAHAN SOS CILI

  • 1 Cawan air kuah nasi komok*
  •  4 biji cili merah*
  • 20 biji cili padi*
  • 2 ulas bawang putihh*
  • 4 tangkai daun ketumbar*
  • Gula, garam ,cuka (secukup rasa)


CARA MENYEDIAKAN:-


1.    Kisar semua bahan bertanda *.

2.    Masak hingga agak pekat.

3.    Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.

4.    Hidang bersama nasi komok.


 Ini resepi untuk buat rempah komok yang dikongsi oleh tuan punya resepi azian collections.....


Resepi Rempah Komok

  • 2 sudu kecil rempah kari ayam
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • ½ sudu kecil serbuk jinta putih
  •  ½ sudu teh serbuk kulit kayu manis
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula





2 comments:

  1. salam mr mama pestime saya lihat resepi ni..dah simpan nak try laa kalu sempat..t.kasih kongsi resepi.. kalu ada lagi dr sabahan tolong kongsi yaa..hehe

    ReplyDelete
  2. uishhh mana nk pi cari rempah tu mr.mama nampak mcm best jer harus dicuba nanti..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...