Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Wednesday, March 23, 2011

Popia Ayam....


Mai la join mr.mama sarapan pagi ni, walaupun rasanya dah lewat kot tapi boleh lagi ni..masih panas2 lagi. Asalnya tu inti ni lebihan dari buat puff, check dalam esbok ada kulit popia so the line is clear la..kakakaka.. . 
Karang nanti2 mr.mama post yang puff plak yaaa. Dapat la dalam 15 biji, cukup la habuan sarapan pagi....Alhamdulillah kenyang..semoga mendapat berkat dariNYA. Semoga hari ni bertambahlah rezeki mr.mama dan anda semua...AMIN. Oklah mai kita pakat2 tengok n Selamat Menjamu Mata.....



Bahan A
  • Kulit popia
Bahan B
Inti Popia
  • 200 gram isi ayam (dipotong dadu/kecil2) - basuh dan toskan 
  • 2 sudu besar lada hitam      - ditumbuk halus
  • 1 sudu besar jintan putih     - ditumbuk halus
  • 1 sudu besar jintan manis    - ditumbuk halus
  • 1/2 kg ubi kentang (dipotong dadu)
  • 2 biji bawang besar (dipotong dadu/kecil2)
  • 2 biji cabai hidup (dipotong dadu/kecil2) 
  • Daun sup dan daun bawang (dipotong halus)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak masak
  • Air secukupnya
  • ** lada hitam, jintan putih dan jintan manis harus direndam bersama dalam air panas selama 5 minit sebelum ditumbuk.

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Tumiskan lada hitam, jintan manis dan jintan putih yang ditumbuk. (jangan terlalu lama nanti hangit)
  3. Masukkan isi ayam yang dipotong dan kacau sebati, biarkan selama 5 minit kemudian masukkan air.
  4. Setelah isi ayam separuh masak, masukkan bawang besar, ubi kentang dan gula. Masak sehingga isi ayam dan ubi kentang empuk.
  5. Masukkan garam dan masak hingga separuh kering.
  6. Perlahankan api kemudian masukkan cabai, daun bawang, daun sup dan masak sehingga kering.



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...