Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, March 21, 2011

Nasi Beriani Utara


Nyumm...nyumm...amacam menu tengahari mr.mama, dah keturunan pun made in mamu penang...mana bleh nak lupa nasi beriani ni. Dalam sebulan tu kadang2 sampai 3...4 kali buat haaa.., paling koman2 pun mesti ada sekali jugak. Regu dia mr.mama buat 'Ayam Kari Beriani' dengan 'Kerabu Timun+Nenas'. Yang 2 tu nanti mr.mama post pada n3 akan datang yaaa..... . TUNGGUUU..... . Berbalik pada n3 sekarang ni mai kita p tengok n Selamat Menjamu Mata... .

Bahan-bahan :
  • 4 cawan beras basmathi -basuh dan toskan
  • 4 cawan air
  • 1/2 susu cair
  • 2 sudu besar rempah beriani 
  • 2 sudu rempah beriani MAGGI
  • 3 helai daun pandan
  • 1/2 cawan daun ketumbar
  • 1/2 cawan daun pudina
  • 1/4 cawan kismis
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia kisar
  • 4 biji badam
  • 4 biji gajus
Bahan Tumis :
  • 1 batang serai - dititik
  •  1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar minyak masak

 Cara-cara :
  1. Panaskan minyak sapi, minyak masak dan mentega ke dalam periuk.
  2. Tumis semua bahan tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar, kacau sebati.
  4. Masukkan rempah beriani dan beriani MAGGI, kacau sebati. Biar mendidih.
  5. Masukkan air  dan susu cair, badam dan gajus yang dikisar halus.
  6. Masukkan juga daun pandan, daun ketumbar dan daun pudina, juga sedikit garam dan gula. Masak hingga mendidih.
  7. Masukkan beras yang telah ditoskan, kacau sikit bagi sebati.
  8. Bila air nasi hampir kering, taburkan kismis, kecilkan api, tutup periuk dengan tudungnya hingga nasi masak.
  9. Kareh nasi tadi balik2 secara perlahan. Matikan api dan sedia untuk dihidangkan.


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...