Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Sunday, March 20, 2011

Sambal Bilis Kering


Resepi asal daripada linapg@TMK, tapi mr.mama copy resepi ni kat My resipi, tapi mr.mama ada olah sikit ikut citarasa mr.mama ..he..he..he..biasalah terpaksa menderhaka sikit ikut tekak dan tangan ni. Memang sedaplah kalau makan dengan nasi. Tqsm pada linapg coz sudi berkongsi resepi ni dan minta izin kopi n pes ya... . Lepas settle ja nasi mr.mama continue pulak dengan ratah saja...kakaka. Ikan bilis tu kena goreng bagi lama sikit baru kerangupan ikan bilis tu bertahan lama, masyuk pulak ngan kacang n ubi mmmm......CLEAR cakap luuu.... . Mai kita tengok....Selamat Menjamu Mata.. .

Bahan-bahan :
  • 1 cawan kacang tanah
  • 1 cawan ikan bilis belah
  • 4 biji kentang -buang kulit, potong ikut suka
  • 3ulas bawang merah - dikisar
  • 1 ulas bawang putih - dikisar
  • 10 biji cili kering - direbus dan kisar     
  • 1/4 inci belacan - dikisar
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan madu
  • Sedikit garam dan gula 
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
  1. Goreng kacang tanah hingga masak, ketepikan
  2. Goreng kentang hingga masak keperangan dan ketepikan.
  3. Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.
  4. Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar sekejap, kacau hingga mendidih.
  5. Masukkan sos tiram dan madu sedikit garam dan gula, masak hingga pecah minyak dan garing.
  6. Matikan api, biar sambal hampir sejuk atau suam2 kuku, baru dimasukkan kentang, kacang dan ikan bilis yang digoreng tadi.
  7. Gaul sebati dan sedia untuk dihidangkan.





2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...