Assalamualaikum.......
Gelak dulu...kakakakaka...., bukannya apa cuma nak bgtau mr.mama masih lagi copy n paste idea masakan DJ@DapurKu Sayang kita leeee.... . Yang lainnya n3 ni DJ guna 'Ikan Kerisi' n mr.mama guna 'Ikan Tenggiri', ikan tenggiri ni lebihan hari tu punya. Kena cepat2 post ni nak p tolong wife masak untuk berbuka hari ini pulak.... . Ok..... Selamat Menjamu Mata...kalau nak jamu perut kena tunggu azan Maghrib dulu...... .
Bahan-bahan kisar :
- 3 biji cili merah - dibuang biji
- 4 biji cili padi
- 1 cm kunyit hidup
- 1 labu bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci lengkuas
- 1/2 inci halia
- 5 kepingan ikan tenggiri - dicuci dan toskan
- 2 keping asam gelugur
- 2 batang serai - diketuk
- 1 kiub pati ikan bilis knor
- Santan secukupnya
- Daun kunyit - dihiris
- Garam
- Gula
- Tumiskan bahan-bahan kisar dan serai sehingga wangi.
- Masukkan sedikit air, ikan, kiub ikan bilis dan santan. Kacau perlahan-lahan dan biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan garam, gula, asam gelugur dan daun kunyit. Kacau sebati.
- SIAP untuk di hidangkan.
assalamualaikum dan salam Ramadhan, sedapnya lauk mr.Mama... ikan tenggiri masak lemak pekena dengan sambal belacan dgn nasi panas2..sedapnye..
ReplyDeleteığdır
ReplyDeletemaraş
afyon
bandırma
hakkari
KRKUCC