Layan cucuq udang pulak pagi ni. Dah buat dah pada n3 lepas cuma yang ni lain sikit coz mr.mama taruh jagung sama dia. Kena makan puas2 la kan sebelum DIET habis-habisan nie. Buat apa yang teringin siap2 nanti hanya boleh makan OATS saja. Mmmmm.... kena betul2 tahan mental kalau tak, tak jalan DIET mr.mama nie. Ok lah asyik dok sembang pasal DIET ja cemuih plak nanti pengunjung mr.mama. Mai kita layan cucur nie. Selamat Menjamu Mata....
Bahan-bahan Cucur :
- 1/2 kg tepung gandum*
- 1/2 kg udang segar kecil *- dibuang kulit
- 1 cawan taugeh *
- 1 cawan kucai* - dipotong 1cm
- 1 cawan bawang besar* - dicincang
- 1 cawan daun bawang* - dipotong 1cm
- 1 biji cili merah* - dihiris nipis
- 1 biji telur ayam*
- Gula sesedap rasa*
- Sedikit air panas + 1 sudu besar garam= air garam
- Air secukupnya
- Minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara :
- Masukkan semua bahan bertanda * ke dalam mangkuk besar, tuang air garam dan air secukupnya, kacau sebati.
- Tambah lagi air jika perlu atau sehingga adunan lembut dan agak cair.
- Simpan dalam peti sejuk.
- Keluarkan awal 1/2 jam jika hendak menggoreng.
- Panaskan minyak, sendukkan adunan cucur dan goreng hingga masak/garing.
- Potong 4 dan hidangkan dengan kuah kacang.
Bahan-bahan Kuah :
- 200 gram kacang tanah
- 4 ulas bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 10 biji cili kering*
- 1 inci belacan*
- 1 sudu besar pes asam jawa
- Garam dan gula sesedap rasa
- Air panas mendidih
Cara:
- Panaskan minyak dalam kuali, goreng kacang tanah hingga masak, angkat dan toskan.
- Kemudian goreng semua bahan bertanda * hingga layu angkat dan toskan.
- Tumbuk semua bahan yang telah digoreng tadi hingga lumat (kacang tuu biar ada yg kasar2 skit la), masukkan dalam mangkuk.
- Masukkan asam jawa garam dan gula.
- Tuang sedikit air panas mendidih, kacau sebati, tuang lagi air jika perlu. (kuah mesti agak pekat supaya sedap dicicah nanti.
- Siap untuk dihidangkan bersama cucur udang utara.
sedapnyeee..anta mesir sikit boleh x..hehe=)
ReplyDelete