Salam...
Sebelum nie mr.mama tak la berminat sangat nk mkn daging lamb2 nie. Maklumla kalau tak pandai masak nanti ada bau....baula.... . 1st time cuba makan kt upper star sempoi la pulak, tapi time nak bayar kira pi kira mai campuq tolak bahagi jadila rm25++(baru 1 keping) jugak la. Lepas tu wife mr.mama cuba try buat sendiri la. Modal lamb rm15++(4 keping lagi tu), campuq pi campuq mai semua baru dalam rm20++. Uuurrpppp...kenyang. Mr.mama nak berkongsi resepi nie dengan korang semua. Selamat mencuba. Nanti mr.mama bagi resepi black pepper sos sempoi punya, sehingga menjilat tupperware ahak...ahak.... TUNGGUUUUUUU ................
Bahan-bahan:
- 4 keping lamb shoulder
- 4 sudu besar sos worcestershire (brand LEA & PERRINS)
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
- 4 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inci halia - ditumbuk
- 1 sudu kecil gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar italian herb
Cara-caranya :
- Basuh lamb shoulder sehingga bersih dan toskan.
- Gaulkan lamb tersebut dengan semua bahan di atas dan perap selama 4 jam atau lebih (lagi lama lagi sedap).
- Alas dulang bakar dengan aluminium foil, susun lamb dan bakar dalam oven selama 40 minit dengan suhu 170 darjah celcius (suhu ikut kesesuaian oven).
- Selepaskan 20 minit yang pertama, balikkan lamb supaya masak dan gairng yang sekata.
- Boleh dihidangkan dengan black pepper sos. (lagi sedap kalau ada kentang goreng dan coselow)
0 comments:
Post a Comment