Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, November 22, 2010

Lamb Chop Putri Bahang 1st Edition


Salam...
Sebelum nie mr.mama tak la berminat sangat nk mkn daging lamb2 nie. Maklumla kalau tak pandai masak nanti ada bau....baula.... . 1st time cuba makan kt upper star sempoi la pulak, tapi time nak bayar kira pi kira mai campuq tolak bahagi jadila rm25++(baru 1 keping) jugak la. Lepas tu wife mr.mama cuba try buat sendiri la. Modal lamb rm15++(4 keping lagi tu), campuq pi campuq mai semua baru dalam rm20++. Uuurrpppp...kenyang. Mr.mama nak berkongsi resepi nie dengan korang semua. Selamat mencuba. Nanti mr.mama bagi resepi black pepper sos sempoi punya, sehingga menjilat tupperware ahak...ahak.... TUNGGUUUUUUU ................

Bahan-bahan:

  • 4 keping lamb shoulder
  • 4 sudu besar sos worcestershire (brand LEA & PERRINS)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar lada hitam   - ditumbuk
  • 4 ulas bawang putih         - ditumbuk
  • 1 inci halia                       - ditumbuk
  • 1 sudu kecil gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar italian herb

Cara-caranya :
  1. Basuh lamb shoulder sehingga bersih dan toskan.
  2. Gaulkan lamb tersebut dengan semua bahan di atas dan perap selama 4 jam atau lebih (lagi lama lagi sedap).
  3. Alas dulang bakar dengan aluminium foil, susun lamb dan bakar dalam oven selama 40 minit dengan suhu 170 darjah celcius (suhu ikut kesesuaian oven).
  4. Selepaskan 20 minit yang pertama, balikkan lamb supaya masak dan gairng yang sekata.
  5. Boleh dihidangkan dengan black pepper sos. (lagi sedap kalau ada kentang goreng dan coselow)

Note : bagi yang tak tahu apa itu " Sos Worcestershire (Brand LEA & PERRINS) ", gambar disetakan di bawa.

 





0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...