Bahan :
- 1kg kueteow
- 10 ekor udang segar saiz sederhana
- 10 ekor sotong saiz sederhana
- 2 sudu besar cili kisar
- 4 ulas bawang merah - dikisar
- 4 ulas bawang putih - dikisar
- 1 sudu besar udang kering - dikisar
- 1 sudu teh lada hitam - dikisar
- 2 sudu besar sos tiram *
- 2 sudu besar sos cili - xletak sebab tiada stok *
- 6 sudu besar OTA-KU *
- 4 sudu besar kicap pekat*
- 1 keping tauhu - digoreng
- 2 cawan taugeh
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Bahan hiasan :
- Daun bawang
- Cili merah/hijau (jika suka)
- Bawang goreng
Note : OTA-KU adalah perencah char kuey teow yang ada dijual dipasaran.
Cara masak :
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumis bahan kisar, kacau sebati dan biar mendidih.
3. Masukkan semua bahan bertanda * kacau sebati
4. Masukkan udang dan sotong kacau, masukkan garam dan masak seketika
5. Bila dah agak kering masukkan kueteow yang telah dibersih dan toskan.
6. Kacau sebati biar masak seketika, masukkan taugeh kacau dan gaul sebati.
7. Boleh dihidangkan dengan bahan hiasan.
0 comments:
Post a Comment