Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, November 22, 2010

Mee Rebus Ketam Edisi Kuala Ketil

 LA SEDAP TUUU.....SINGGAH RASA

Salah 1 resepi kegemaran.... resepi asal dari mak mentua mr mama.... kalau mak mentua masak pehh..bukan nak cakap la... memang terangkat pinggan tambah lagi skali ...:)  Tapi semenjak di perantauan ni susah la nak  merasa MEE REBUS KETAM  ni lagi.... jadi tepaksa la ...siapa lagi mrs mama la yang buat. Kira 1st time la dia buat ni.... puas dia menelefon mak dia minta resepi... kejap-kejap telefon ha..ha..ha kesian..tapi sebab semangat nak memasak tu membara jadi hasilnya tidak mengecewakan.... 4 star to my wife (yg 5 star tu mak mentua punya ..mana boleh lawan sifu).

Mr mama nak berkongsi sikit la.... keenakan rasa mee kuah ketam ni dari.....adunan seafood segar seperti sotong, ketam dan udang serta air rebusannya menyedapkan kuah mee tuuu.... Kenapa nama dia mee rebus ketam??? sedangkan ada udang, sotong, daging???? Cepat, cepat siapa yang boleh jawab....:)  Baunya harum menyelerakan adunan dari kacang tanah, bijan udang kering yang digoreng. Pendek kata sedap, panjang pun kata sedap jugak. !!!


Resepinya mr mama tepek di sini, ceduk dari buku resepi wife mr mama... baru ja dia tulis hasil perbualan telefon dengan mak di kampung...

MEE REBUS KETAM
  • 1 kg mee kuning - dicelur 
  • 250 gram taugeh - dicelur 
  • 1/2 kg daging segar - direbus 
  • 4 biji ubi kentang  (kalau saiz kecil mcm telur ayam gred A) -direbus dan kisar 
  • 350 gm udang segar (saiz kecil/ sederhana) - direbus dan kisar 
  • 1 ekor ketam 
  • 250 gm sotong
  • 1 cawan kacang tanah - digoreng 
  • 30 biji cili kering - digoreng 
  • 2 sudu besar bijan -digoreng 
  • 3 sudu besar udang kering - digooreng 
  • 1/2 cawan minyak masak 
  • garam dan gula secukup rasa 
  • 1 sudu besar pes asam jawa adabi
  • 4 keping tauhu - digoreng dan dipotong kuib 
  • 2-3 pokok daun bawang - dihiris halus 
  • 3 biji cili merah - dihiris halus 
  • 5 biji telur ayam - direbus dan di potong-potong 
  • Bawang goreng 
  • Limau kasturi - dibelah dua

Cara memasak :
  1. Rebus daging + ubi kentang + ketam+ udang+ sotong hingga masak.
  2. Kisar ubi kentang yang telah masak, tuang dalam satu bekas.
  3. Kisar udang hingga halus dan tapis ke dalam bekas ubi kentang tadi. (udang dikisar dgn kepala dan kulit sekali).
  4. Kisar bahan-bahan yang telah digoreng tadi. 
  5. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan goreng yang telah dikisar dan kacau sebentar. Tuang ubi kentang + udang yang telah dikisar ke dalam periuk, kacau sebati. 
  6. Tuang lebihan air rebusan + daging + sotong + ketam ke dalam periuk dan masak sampai mendidih. 
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 
  8. Bila dah masak tutup api dan sedia dihidangkan dengan mee, taugeh dan bahan-bahan sampingan yang telah siap dipotong/dihiris.
  9. Sedap dimakan ketika panas.... Selamat Mencuba!!!







2 comments:

  1. Salam mr mama...

    Wow.... nampak mcm sedap, nak try la???

    ReplyDelete
  2. sedap owh... bila nak blik masak kat Taman Intan nie? nak p rasa aih~~~ mee udang taman intan dah rasa.. nak mee rebus ketam plak~ hehehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...