Bahan-bahan:
- 1 biji terung panjang (dipotong dan rendam dgn air garam sebentar, toskan)
- 5-6 ekor udang segar saiz sederhana
- 10 tangkai cili kering - dikisar
- ½ biji bawang besar - dikisar
- 2 sudu besar udang kering- tumbuk kasar
- 1 sudu kecil pes asam jawa adabi
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng terung separuh masak, angkat dan toskan.
2. Kurangkan minyak dalam kuali sehingga lebih kurang 3 sudu, tumis bahan kisar dan udang kering yang
ditumbuk kasar. Masak cili hingga garing.
ditumbuk kasar. Masak cili hingga garing.
3. Masukkan udang segar kacau sebati, masukkan asam jawa, garam dan gula. Biarkan seketika.
4. Masukkan terung yang telah digoreng tadi, kacau sebati, biar mendidih seketika . Tutup api.
5. Siap untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi putih panas.
0 comments:
Post a Comment