Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, November 22, 2010

Ketupat Palas Mak





Bahan-bahan :
  • 1 kg beras pulut
  • 1/2 kg santan pekat @ pati santan (campur dgn air jadikan 3 mug)
  • 2 helai daun pandan
  • Garam dan gula secukup rasa.
  • Daun palas secukupnya.

Cara-cara:
  1. Basuh beras pulut, bersih dan toskan.
  2. Sukat pati santan dan campur dengan air jadikan 3 mug yg sama saiz dengan tin susu pekat.
  3. Masukkan santan, garam, gula dan daun pandan dalam periuk, masak dengan api sederhana, perlu dikacau selalu supaya santan tidak pecah minyak,
  4. Masukkan beras pulut dan kacau sentiasa sampai kering. Api jangan kuat nanti hangit la pulak...
  5. Dah masak, angkat dan sedia untuk dibalut dengan daun palas.
  6. Selesai balut semua pulut tadi, masukkan dalam periuk yang dialas dengan daun palas yang di potong kecil tujuannya supaya ketupat tidak hangit. Masukkan air sama paras dengan ketupat didalam periuk, tutup dan rebus dengan api kuat.
  7. Bila air rebusan tadi kering, boleh diangkat. Biarkan seketika dan sedia untuk dihidangkan.
  8. Sedap dimakan bersama rendang atau kari ayam.
Note : 1 kg beras pulut boleh dapat anggaran 35 - 40 biji ketupat.

1




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...