Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Thursday, February 28, 2013

Kek Lumut





Resepi ambik dari blog masam manis, sbb tertarik dengan kek-kek di sana, asal dari dayang jack. Teramatlah sedap kek lumut dayang jack ni, harum semerbak satu rumah. Dah 3 kali buaat kek ni...berbaloi-baloi.

KEK LUMUT

By : Dayang
sumber : masam manis

Bahan-bahan ( loyang 7 " x 7 ")

  • 1 cawan tepung gandum ~ diayak
  • 1 cawan horlicks
  • 3/4 cawan gula halus 
  • 250 g mentega
  • 4 biji telur A
  • pewarna hijau secukupnya 
  • 4 sudu besar seri kaya
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla







  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)

* Kek ini memang tidak menggunakan sebarang bahan penaik 



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...