Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Sunday, April 3, 2011

Kek Pandan Lapis Kastard


Petang semalam buat kek ni...... dari blog DapurKu SaYang@DJ, rasa kek pandan lapis kastard ni memang sedap, kiranya tak rugi la mencuba. Mr.mama ada ubah sikit cara melapis sebab nak memudahkan anak2 mr.mama makan dan mr. mama takde letak kelapa parut kering. Budak2 tau saja la tambah2 lagi yang hero tuu.. mana mau kena suap, nak pegang sendiri. Jadi buat mcm ni, tak la comot tangan dia.... nak tengok lapis yang cantik kena pi tengok kat dapur tuan punya resepi di SINI . Apa pun minta izin dayang jack share resepi kat sini dan terima kasih atas resepi yang enak dan mudah ni... Selamat Menjamu Mata.....

   
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com

Bahan-bahan kek :
  • 100 g tepung gandum*
  • 1/2 sudu kecil serbuk penaik (*diayak bersama tepung)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 50-60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170C-180C. Lengserkan loyang/loyang swiss roll dengan mentega dan alaskan dengan baking sheet. Ratakan lagi dengan mentega dan taburkan sedikit tepung jika suka. 
  2. Di dalam mangkuk adunan, putar kesemua bahan kecuali minyak hingga kembang dan  gebu. Kemudian, masukkan minyak jagung dan kacau sebati dengan spatula secara kaupbalik. Tuangkan adunan ke dalam loyang atau loyang swiss roll dan bakarlah selama lebih kurang 20-25 minit atau sehingga keperangan. Suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  3. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum dipotong kepada 2 atau 3 bahagian.
Untuk bahan kastard :
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
  • 250 ml santan atau susu cair
  • 50 g gula pasir (boleh tambah jika perlu)
  • 1 sudu besar mentega 
  • 1 sudu kecil pandan emulco/pes pandan/pati pandan
  • kelapa parut kering secukupnya - mr. mama xletak
Cara-cara : satukan kesemua bahan (kecuali kelapa parut) ke dalam periuk dan dengan api perlahan, kacau adunan hingga menjadi pekat. Padamkan api. Biarkan ia suam sedikit.
Cara membuat layer : 
  1. Ratakan adunan kastard di atas kek yang sudah dipotong tadi. 
  2. Kemudian tutupkan lapisan kastard dengan bahagian kek yang lain. Buat sehingga habis. Lebihan adunan kastard bolehlah disapukan dipermukaan kek dan hiaskan dengan kelapa parut kering.
  3. Simpan kek di dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong atau mengikut kesesuaian masing-masing. 



3 comments:

  1. wahh.....cantiknya kek lapis tu...
    mas juga tak buat2 lagi...

    ReplyDelete
  2. Salute tul kat Mr. Mama...rajinnya melapis....nampak sedap laaa...akak makin lama makin malas...hehehe

    ReplyDelete
  3. Mas : Biasa saja la mas, DJ buat lagi cun.

    Ummi : Budak baru nak belajar la kak ummi hehehe.....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...