Untuk kesekian kalinya kek ni mr.mama buat, kena ikut la kuasa2 VETO kat umah yang kecik2 tu.......asyik sebut nak kek...nak kek....nak kek cang... . Jadi kena la buat, mr.mama kluaq p beli pisang wife settle apa yang patut la... . Nak cerita panjang2 pun dah tak laku dah, banyak kali sangat dah buat ni.... Mai tengok ja la....
sumber copy : izahdaut
Bahan-bahan
- 200g pisang berangan - dilecek
- 180g tepung kek
- 150g gula halus
- 3 biji telur ayam
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- Secubit garam
- 2 sudu besar susu cair
- 1/2 sudu teh esen pisang
- 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas ~ bancuh jadikan pes
- Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
- Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
- Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
- Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
0 comments:
Post a Comment