Terima Kasih Sudi 'FOLLOW' Mr.Mama

Monday, March 4, 2013

Lapis Cheese with Salted Cheese Biscuit





Dah sarapan ka?.... . Kek cheese kedua, tp yang ni dengan biskut yang kat dalam tu pun dari cheese jugak. Berbeza sikit dari sebelum nie yang guna biskut marie. Saja cuba nak tengok perbezaan rasa macamana. Nak tau beza mana yang lebih sedap kena try buat dua2 skali la.... . Try la noooo......



Resepi ni CnP dari sky blue's Kitchen  tapi diolah ikut citarasa tekak le,  boleh rujuk di sana untuk resepi penuh yang lebih detail. Tqvm pada tuan blog dan tuan resepi ini.

Ini resepi yang telah diolah untuk rujukan mr.mama

Bahan² 

  • 125 gm mentega 
  • 250 gm cream cheese
  • 1 cawan gula aising
  • 170 gm Nestle cream ( 1 tin kecil )
  • 3 bungkus Khong Guan salt cheese crackers - kuantiti biskut bergantung kepada ketebalan setiap lapisan
  • 1 cawan susu segar atau susu jenis lain - tak celup dalam susu.




Cara²
  1. Pukul gula aising dan mentega sehingga kembang dan gebu. 
  2. Masukkan cream cheese dan pukul lagi sehingga ringan dan gebu.
  3. Masukkan Nestle cream dan pukul lagi sebati. Ketepikan.
  4. Tuangkan susu segar ke dalam bekas dan celup salt cheese crackers satu persatu ( celup sekejap jer yer ) dan susun dalam loyang / bekas yang telah d alas dengan kertas minyak / aluminium foil / plastik ).
  5. Setelah itu, lapis permukaan biskut dengan adunan cream cheese tadi dan ratakan.
  6. Ulangi proses No.4 dan No.5 hingga habis.
  7. Untuk ketebalan adunan cream cheese dan seberapa banyak lapisan biskut yang dibuat, terpulanglah  kepada citarasa masing-masing.
  8. Pastikan adunan cream cheese merupakan lapisan terakhir.
  9. Akhir sekali taburkan nestum dipermukaan.
  10. Masukkan kek ke dalam peti sejuk semalaman.

7 comments:

  1. Kalau tak letak nestle cream, takpe ke atau letak benda lain ke? Sebab susah nak cari nestle cream

    ReplyDelete
  2. Where did u buy the saltcheese cracker? Its hard to get that cracker

    ReplyDelete
  3. Biskut ni klu dlm malaysia nk beli kt mn ye?????

    ReplyDelete
  4. ADa kat sarawak je biskut ni.sy cri kat kedah mmg xde

    ReplyDelete


  5. توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
    احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
    تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
    العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
    تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
    مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
    شركة تنظيف بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تنظيف شقق بالجبيل
    شركة تنظيف فلل بالجبيل


    شركة تنظيف مجالس بالجبيل
    شركة تنظيف منازل بالقطيف
    شركة تنظيف مجالس بالقطيف
    شركة تنظيف سجاد بالقطيف
    شركة تنظيف شقق بالقطيف

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...